≡ Meny

High Chaparall – fakta om western-parken och tips på boende 2015

i Nöjesfält

Cowboys som rider på High ChaparallHigh Chaparall har fascinerat små svenskar sedan 1966. Nöjesparken grundades av den legendariske smålänningen Big Bengt. Han inspirerades av att ha växt upp i en småländsk bygd där många människor lämnade Sverige för USA. Sedermera bodde han själv en tid i Amerika och när han kom hem byggde han ett Westernliknande fort där bland annat stuntmän gjorde olika halsbrytande uppträdanden.

Sedan dess har High Chaparall, som alltså ligger i Kulltorp, Småland, växt ordentligt och är numera mycket mer än bara ett westernfort. Hela nöjesfältet är som en westernsstad i miniatyr med en kyrka, järnväg med ånglok, ångbåt, guldvaskning, bisonoxar, etc. Här finns till och med en indianö samt en mexikansk by.

På det westerninspirerade nöjesfältet erbjuds barnen massor av olika uppträdanden. Den stora favoriten är cowboyen Lucky Luke som med barnens hjälp bekämpar bröderna Dalton. Ångbåtsturen på floden, saloonshowerna, ponnyridning och guldvaskningen i Klondike är andra mycket roliga aktiviteter.

Som så många andra svenska nöjesparker i år så bjuder 2015 inte på några direkta nyheter (inte som man tillkännagivit ännu i alla fall). Nyheter under 2014 inkluderade: nybyggaren Sven-Erik Johanson som bygger hus ”i den nya världen” tillsammans med barnen. Café Mamma Dalton får besök av de busiga bröderna Dalton och ”Old Mexico” och ”Indianön” har fått fler aktiviteter för de minsta.

En nyhet som introducerades förra året är förresten att man kan spela in egna westernfilmer i nöjesparkens nybyggda filmstudio. Filminspelningen kostar dock 350 kronor. Glöm inte bort att om du har en Ipad kan du väldigt enkelt själv göra en kul westerninspirerad ”trailer”-film helt gratis i appen iMovie.

Boende High Chaparall

Det finns camping, hotell och stugor på området. Hotell Big Bengt är kul, och campingen och stugorna är helt okej, om än spartanska. För lite billigare och bekvämare boende i närheten (det kan löna sig rejält) rekommenderar vi att ni tittar till billigaste sajten Hotels.com. Där hittar du hotell i närheten till riktigt bra priser.

Pris för entré 2015

Det är överlag ganska höga priser på High Chaparall och lite dåligt med rabatter och bra erbjudanden.  En dagsbiljett under lågsäsong (30 maj-25 juni) kostar 210 kronor (350 för två dagar), 65+ 140 kronor (detta pris för seniorer gäller under alla perioder). Under högsäsongen 26 juni till 16 augusti kostar en biljett som gäller en dag 275 kronor, och tvådagars går på 450. 21-23/8 och 28//8-30/8 kostar det 1 dag 240 och 2 dagar 410.

Du får dock en hyfsad rabatt om du köper ett säsongskort som ”bara” kostar 595 kronor. Men med boende, plus att alla aktiviteter (som dilligenstur, tivoli, entré museum, etc.) kostar pengar så blir till exempel en vecka i det dyraste laget för de flesta. Är man minst 40 personer i en grupp så får man rabatt 40 kronor per dagsbiljett. Ett bra erbjudande för skolklasser kanske?

Barn under en meter har gratis inträde. 

Öppettider High Chaparall

Westernparken har öppet från sista maj till slutet av augusti. Från 30 (premiärdagen 2015) maj till 30 augusti har man öppet från 10 till 18.  Man anordnar även regelbundet olika kvällsaktiviteter på området.

High Chaparall är också namnet på en svensk humorserie av komikerduon Filip och Fredrik. Ännu kändare är den amerikanska western-serien från 60- och 70-talet, ”The High Chaparal”.

Vad tycker du om High Chaparall? Gillar du aktiviteterna, tivolit, etc.? Tycker du priserna är värda ett besök? Skriv gärna en recension nedan.

{ 1 kommentar… add one }

  • Johanna sivertsson augusti 4, 2015, augusti 4, 2015

    Tråkigt att det inte finns familjebiljett. Vi med tre barn har svårt att ha råd, då det är stora utlägg inne i parken. En dag med mat och aktiviteter slutar inte under 3000kr och då ska man ta sig dit också. Inte alla barn väl förunnat att uppleva high chaparral.

Lämna kommentar

Nästa artikel:

Föregående artikel: