Kategorier
Kul för barnen

Sportlov 2024 – tips på aktiviteter och resor – datum och historia

Sportlovsveckorna infaller på olika veckor i Sverige

Sportlovet anses av många lärare och elever inte lika mycket värt som de andra loven. Främst kanske för att man precis haft ledigt, och mest ser fram emot påsklovet som innebär en start på våren, och en slags vändpunkt innan det efterlängtade sommarlovet. Många spenderar februarilovet med att göra just ingenting på grund av det ofta trista vädret.  Men sportlovet är i vår mening mycket underskattat. Det är den perfekta tiden att åka på semester och det är i slutet av februari som vintersporter är som roligast! Har man inte möjlighet till vare sig resor eller vintersporter så finns det mycket annat man kan hitta på under sportlovet. I denna artikel ger vi förslag på aktiviteter och resmål, såväl för skidsemestern som för solsemester 2021. Vi går även igenom lovets historia.

Resor under sportlovsveckan

Det mest populära är att ge sig ut på en resa. Läs våra tips på de bästa skidresorna inom såväl Sverige som utlandet. Se till att boka i tid. Att få tag i billiga hotellrum i en skidort under sportlovet ger uttrycket nål i en höstack en helt annan dimension…

Vill ni hellre åka på en solsemester i februari föreslår vi att ni läser vår artikel med tips på de bästa familjeresorna till solen under vintern. Även här gäller det att boka i god tid, även om utbudet är större än i skidorterna.

Spara pengar och undvik sportlovsresan under själva sportlovet. Det är till syvende och sist upp till rektorn. Men om ditt barn skött sig i skolan och ligger bra till i sina ämnen är det som oftast inte omöjligt att rektorn beviljar ledigt en alternativ vecka (särskilt om ni presenterar en seriös studieplan för barnet under själva sportlovsveckan). Ni kan spara mycket pengar på resan med detta upplägg.

Aktiviteter

Alla har dock inte tid eller möjlighet att åka på en resa med sina barn under februarilovet. Det viktiga är hur som helst att barnen/ungdomarna aktiveras och gör något annat än att exempelvis bara sitta inne och spela dataspel.

Titta på er kommuns hemsida och ni kommer hitta massor av aktiviteter som försiggår såväl inomhus (alla gillar inte att åka skidor!) som utomhus. På kvällarna ger ledigheten ett fint tillfälle för barnet att läsa annat än tråkiga läxor. Varför inte uppmuntra barnet att beta av några klassiska barnböcker?

Ett annat alternativ är faktiskt att även det unga barnet lär sig att om man slarvar med läxorna eller andra viktiga sysslor så kommer förr eller senare verkligheten i kapp. Många föräldrar ser till att låta barnet jobba ikapp missat skolarbete under denna vecka. Prata med läraren i god tid innan lovet så får ni en liten studieplan.

Sportlovet i andra länder

  • Kärt barn har många namn och sportlovet kallas också kokslov, skidlov, vinterferie, februarilov eller vinterlov. Lovet finns bara inte i Sverige utan är sedan en länge en institution i många andra västeuropeiska länder som Finland, Danmark, Norge, Nederländerna, Schweiz och Tyskland.

Historia

"Sport" och "lov" - bild från DN, 1941
  • Efter ett år av brinnande världskrig insåg den svenska Bränslekommissionen att det skulle bli en lång konflikt och att bränsle skulle komma att bli en bristvara. På grund av detta beslöt man sig för att skära ned kostnaderna genom att bland annat stänga ned skolor i perioder som under vintertider kostade mycket att värma upp. Man kallade dessa perioder för kokslov.
  • Man insåg samtidigt från myndighetshåll att om man stängde ner skolorna så behövde barnen och ungdomarna meningsfulla sysselsättningar. Därför satsade man främst på olika friluftsaktivititer och främst då vintersporter. Men även andra, mer udda, aktiviteter anordnades under krigsåren i Stockholm. Eleverna erbjöds bland annat utbildning i ”gasindikering och vapenexercis”.
  • Friluftsliv överlag var mycket populärt i Sverige under första halvan av 1900-talet. Man ansåg också att det var viktigt att urbaniserade barn och ungdomar (vid denna tidpunkt var storstäder ett relativt nytt begrepp) skulle få möjligheten att njuta av de svenska fjällen.
  • Efter kriget så fortsatte man med sportlov. Det har hela tiden tillkommit nya argument för att behålla detta vinterlov. Under 50-talet ansåg man att lovet var viktigt för att hålla ner spridningen av sjukdomar under denna tid på året. Det var också i slutet av 1950-talet som sportlovet spred sig till mindre orter runtom i landet.
  • Många anser idag att sportlovet är ett onödigt lov som gör att barnen hamnar efter. Som gammal lärare kan jag dock säga att det är sällan man hör detta klagomål från lärarna själva… De behöver ofta sportlovsveckan för att hinna med det som ska göras innan skolavslutningen, eller som ett gammalt talesätt i lärarkåren lyder ”det som man inte hinner med innan påsklovet hinns inte med”.

Under senare år har några kommuner testat flexibla sportlov, vilket innebär att eleverna får välja vilken vecka de ska vara lediga. Dessa flexibla sportlovsveckor är dock en logistisk mardröm och flera kritiker menar att elever som väljer ”fel” vecka hamnar efter i skolan.

När är det sportlov i Sverige 2024? Sportlovet infaller alltid på olika datum runtom i Sverige, men alltid i februari eller mars, någon gång mellan veckorna 7-12. Titta på just din kommuns hemsida för att ta reda på vilken vecka som sportlovet infaller 2024. Vanligtvis infaller lovet dock vecka 7 i Göteborg, vecka 8 i bland annat Skåne, Uppsala och Örebro, vecka 9 för Stockholm, Värmland, Dalarna, Gotland och vecka 10 för bland annat Västerbotten och Norrbotten (Jokkmokk vecka 11).