Sällskapsspel för barn och familjen

Familj spelar sällskapsspel
Sällskapsspel är lika uppskattade av vuxna som barn

Det känns som att sällskapsspel är på väg att bli riktigt populära i Sverige (och andra delar av västvärlden) igen. Dataspel i all ära, men det är något speciellt med att sätta sig ner tillsammans med vännerna eller familjen framför ett sällskapsspel och umgås. Det är definitivt inte samma sak som dataspel, som dessutom många äldre upplever det som svårt att sätta sig in i.

Vill du köpa sällskapspel lite billigare rekommenderar vi att du gör det online. På nätet är dessutom utbudet mycket brett. Vi vill främst tipsa om eminenta Babyshop och välkända webbbutiken Cdon, som båda har ett bra sortiment av roliga spel, bra priser, fraktvillkor, etc.

Klassiska sällskapsspel inkluderar titlar som Monopol (som dessutom är världens mest sålda brädspel), Alfapet, Othello, Fia med knuff, Trivial Pursuit, Cluedo, Råttfällan, Tjuv och Polis, Memory och Kinaschack.

Den mest kända svenska tillverkaren heter Alga som bland annat tillverkat roliga klassiker som Diamanten och Tjuv och Polis. Alga har också tillverkat många utländska titlar på licens, som till exempel Monopol. Bolaget Alga, som fortfarande tillverkar nya sällskapsspel för både barn och vuxna, bildades 1917 och tillhör numera BRIO.

Spelens historia

Sällskapsspelets historia är lång och rik. Exakt när vi började spela sällskapsspel är det ingen som vet, men schack till exempel (som är de av de äldsta sällskapsspelen som fortfarande spelas) tros ha uppfunnits redan på 500-talet i Indien. Enligt historiker har vi dock spelat någon form av spel i minst 5000 år, vilket alltså är lika länge som det funnits civiliserade människor.

Under den Viktorianska eran i Storbritannien (1800-talet) blev det populärt att man spelade olika typer av sällskapsspel i olika salonger/mottagningsrum. Salong heter parlour på engelska och sällskapsspel heter följaktligen ”parlour games”. Att det blev så populärt med spel under denna era har främst att göra med att det skapades en ny klass som hade tid och råd med nöjen.

Under början på 1900-talet och framåt var sällskapsspel ett väldigt populärt familjenöje i Sverige, men sedan föll det i popularitet i takt med att radion blev mer utbredd, tv:n uppfanns, och datorer, tv-spel och Internet ledde till en ännu större nedgång. Men så sent som för några år sedan så gjorde SIFO en undersökning som faktiskt visade att hälften av alla svenskar spelar minst ett sällskapsspel under julhelgen.

Visste du förresten att den senaste forskningen mer och mer pekar på att den som sitter för mycket framför datorn och/eller Internet (och spelar spel etc.) löper mer än dubbelt så stor risk att drabbas av stress och depression. Detta gäller även för barn. Sällskapsspel är inte bara roligare, det är mer med andra ord mer hälsosamt också. Så undvik att spela för mycket sällskapsspel online, eller på Ipad eller Iphone etc.

Har du tips på ett riktigt bra sällskapsspel? Skriv gärna en kommenar till oss nedan.

 

Kommentera