Kategorier
Resa med barn

Resa med barn – tips och råd

När man för små barn bort från deras rutiner i vardagen och ut på en resa så är det mycket som ska tänkas på. Saker och ting behöver planeras oavsett om reser i Sverige, Europa eller ännu längre bort.

Vårt kategoriarkiv med resetips för hela familjen.

Tips på att resa med barnen

  • Ett barn läser på resanAktivera barnen i reseplaneringen. Visa dem kartor på var ni ska åka och låt dem vara med och välja bland olika aktiviteter som finns på resmålet, och be dem göra en lista på saker som de känner att de vill ha med på resan. Detta lugnar barnen samtidigt som det stimulerar deras reselust.
  • Var inte rädd för att fråga. Använd din E-post för att fråga hotellen hur barnvänliga rummen är. Fråga dem i förväg om de kan fixa barnsängar, om vad de serverar för frukost, om ljudnivån i området, etc. Alla är måna om att ni ska trivas på er vistelse (nuförtiden finns det inget man fruktar mer än att få en dålig recension på Internet) och svarar ärligt och snabbt på alla frågor ni kan tänkas ha.
  • Om du behöver ”muta” barnen för att till exempel följa med på en flygresa så gör det klart för dem innan avfärd att ni kommit fram till en överenskommelse. Att det inte går att börja förhandla i sista stund. När artikelförfattaren vid nio års ålder skulle flyga för första gången insåg han precis när flygplansmotorerna startade att detta var det perfekta tillfället att pressa mamma på en hundring eller två. ”Får jag inte pengar vägrar jag flyga”. Fult, men effektivt.
  • Packa din resväska på ett smart sätt. Lägg till exempel mediciner och andra viktiga föremål, samt minst två nätters ombyte i handbagaget. Hur ni än packar måste det göras på ett sådant vis att det inte blir en katastrof om den stora väskan försvinner längs vägen.
  • Var lyhörd för barnens nyfikenhet och upptäckarlust. Barnen kommer inte ha lika kul på resan om allt är planerat i förväg, och de inte tillåts avvika lite då och då när de hittar något som väcker deras nyfikenhet. Överlag bör man inte planera alltför många utflykter redan innan man anländer på resemålet. Detta brukar bara leda till onödig stress eftersom man ändå aldrig hinner med allt man planerar.
  • Att flyga kan vara en jobbig upplevelse för barn. Det är en väldigt främmande miljö för dem samtidigt som de kan uppleva det som jobbigt att sitta still i planet. Försök att aktivera dem med deras favoritböcker, serier, spel och filmer (surfplattor är väldigt behändiga). Framförallt kan det vara jobbigt för barn när planet lyfter och landar och det värker i deras öron. Små barn kan uppleva att det hjälper om de får suga på nappen, och lite större barn tycker det hjälper att tugga på ett tuggummi. Framförallt bör du ge barnet mycket uppmärksamhet vid start och landning så han eller hon mer eller mindre glömmer bort att det gör ont. Självklart ska du också vara väldigt tydlig med att det är helt ofarligt och att även du får lite ont i örat.
  • Om du vill göra en exotisk resa med barnen till ett resmål som är både tryggt och vackert rekommenderas Seychellerna. Inga farliga djur, låg brottslighet och minst farliga sjukdomar i tropikerna – och ett rent paradis med jättesköldpaddor och kritvita stränder! Bästa resebyrån för trevliga resor till Seychellerna.

Tips på bra resmål för dig som vill resa utomlands med barnen.

Tips på resmål för familjen under vintern.

Boka din semester på Sembo.