Djurpark i Sverige – stor lista med parker och zoon där barnen kan se djur

Det finns få saker här i världen som barn älskar så mycket som djur. Så varför inte ta med dem på ett besök till någon av Sveriges bästa djurparker? Listan nedan går igenom Sveriges bästa och största zoon från norr till söder.

Djurparker i Sverige – från Skåne till Lycksele

 • Djurparken i BoråsBorås Djurpark grundades redan i början av 1960-talet och har idag fler än 500 djur och 80 olika arter. I Borås finns bland annat lejon, elefanter och schimpanser. Det som gör Borås djurpark så bra är att de eftersträvar att efterlikna djurens naturliga miljöer så mycket som möjligt!
 • Djurparken Lillskogen ligger i Mariebergsskogen (Karlstad), Värmland. Här finns det massor av svenska lantdjur. Det finns även ett litet zoo med exotiska djur i Värmland, närmare bestämt i Charlottenberg (bredvid köpcentret). Här finns bland annat giftormar och krokodiler. Framtiden för detta zoo är dock i skrivande stund, 2012, väldigt osäkert, tyvärr.
 • Frösö Zoo [läggs ner 2019]är världens nordligaste zoo med exotiska djur. Detta zoo i Östersund grundades också på tidigt 1960-tal. Här finns utöver 700 djur också tivoli, bilogiskt museum och zoobutik. Djur som du kan titta på i Frösö är bland annat fjällräv, zebra, giraffer, hyenor, flamingo och sibiriska tigrar!
 • Furuviksparken i Gävle, Gästrikland, är mycket barnvänligt då det finns såväl camping och äventyrsbad som tivoli och djurpark i Furuvik. Här hittar du bland annat lemurer, schimpanser och orangutanger, samt barnens favoriter: kängurus.
 • Fågelparken i Helsingborg har mer än 500 färgglada fåglar boende på området. Men det finns även andra djur här, som kängurus och getter.
 • Grönåsen Älgpark är den största älgparken i Sverige (och förmodligen världen).  Framförallt Tyskarna är som galna i älgsafarin.
 • Junsele djurpark i Sollefteå har ungefär 25 olika arter. Det kändaste djuret är helt klart den vita tigern. I Junsele kan du också titta på svenska djur som lodjur och brunbjörn.
 • KålmårdenKolmårdens djurpark är Nordens största zoo. Kolmården som invigdes 1962 ligger ett par mil nordost om Norrköping. Varje år besöker över 600, 000 människor Kolmården. Här finns den populära linbanan Safari, delfinarium, Bamses värld, Tropicarium, Tiger World, vildmarkshotellet, och massor av andra anläggningar och aktiviteter som är mycket populära hos barnen. Bland djuren på Kolmården kan nämnas kungens omskrivna elefanter (som var en omtvistad gåva från Thailands kung), delfiner, pirayor, alligatorer, ormar (faktum är att ormavdelningen är bland Europas största), vitryggad gam, snöleopard, sibirisk tiger, knubbsäl, giraff, lejon, varg, struts, lama, gorilla, gibbon-apa, noshörning, kamel och varg. Vi rekommenderar starkt att ni tar med era barn till Kolmården minst en gång under deras barndom. Det är en fantastisk och mycket lärorik upplevelse för dem att komma så nära alla dessa exotiska djur.
 • Lycksele djurpark (den nordligaste i Sverige) har sitt fokus på den nordiska faunan. I Lycksele finns följaktligen, bland de cirka 30 olika arterna, djur som fjällräv, varg, björn, lodjur, gråsäl och myskoxe.
 • Nordens Ark på Åby Säteri i Bohuslän har ett 80-tal utrotningshotade arter från såväl norden som tropikerna. Exempel inkluderar fjällkor, gutefår, bergsuvar, snöleopard och panda. Det rekommenderas att man besöker Nordens Ark under dagar med ”normalväder” (vare sig kallt eller varmt) och att man tar med sig kikare. Många av djuren lever nämligen i miljöer som liknar deras naturliga miljöer vilket gör att de också lätt kan gömma sig.
 • Parken Zoo i Eskilstuna erbjuder safari som går genom de fyra världsdelarna Asien, Afrika, Sydamerika och Australien. Här finns exempelvis lejon, bältdjur, apor, dvärgflodhästar, sköldpaddor, geparder, anakondor, jättemyrslokar, kinesiska alligatorer, minihästar, pumor, pandor, lemurer, spindelapor, surikater och dödskalleapor.

  Eskilstuna zoo har lemurer, dock inte tecknade som denna
  I Eskilstuna har de lemurer om än inte animerade
 • Skansen på Djurgården i Stockholm har mycket att erbjuda barnen. Vad det gäller djur har Skansen främst nordiska, vilda djur. Under 2012 öppnades dessutom Nya Lillskansen som är speciellt anpassat för barnen. På Lillskansen finns det bland annat exotiska sällskapsdjur och svenska, vilda smådjur.
 • Skånes Djurpark ligger strax utanför Höör och är det största zoot i världen för nordiska djur, sammanlagt bortåt 100 olika arter. I Skånes djurpark finns det även rutschkanor och grönområden för picknik.
 • Ystad Djurpark, Sveriges sydligaste sådan, öppnade så sent som 1998. Här finns djur från olika världsdelar, som lama, sebra, kamel, antilop, ormar, ödlor och pilgiftsgrodor. Under 2015 väckte det stor uppståndelse när det föddes ringsvanslemurer i Ystad. På området finns det även ett stort utomhusbad samt möjlighet till ponnyridning.
 • Ölands djurpark har hundratals olika djur som apor, lejon och leguaner. Men här finns också En nöjespark med Dinoland, tivoli, cirkus, sagoland och vattenland.

Skriv gärna en kommentar nedan om dina barns bästa upplevelser på djurparker runtom i Sverige! Skicka gärna bilder och videos till mail@barnkalas.eu så publicerar vi dem.

Kommentera