Det finns få saker som stärker sammanhållningen i klassen som en resa. Problemet är dock att en skolresa kostar mycket pengar och det finns en hel del man bör tänka på innan man sätter igång med sitt projekt.
Man växer såväl som människa som grupp genom att göra en klassresa. Det är viktigt att man reser om man har möjlighet. Det behöver inte vara något spektakulärt resmål egentligen. På skolresan gäller verkligen den gamla devisen att ”det är vägen, inte målet, som gör resan värd”.
I denna artikel går vi igenom allt från tips till vad man ska sälja till skatteregler och förslag på resmål och mycket annat.
Om skolresor i allmänhet
- Enligt skollagen ska det inte kosta pengar att gå i skolan. Man får bara ta ut ”obetydliga avgifter av eleverna” (praxis har blivit cirka 300 kronor per elev och resa). Vad det gäller skolresor så ska föräldrar och elever kunna medbekosta en resa, men det ska vara frivilligt att betala till klasskassan. Enligt lagen ska dock alla elever som vill få åka med! Detta gäller även de som inte kan bidra med pengar till skolresan. När elever, föräldrar och lärare samlas för att diskutera pengar till klassresan bör det skötas så snyggt som möjligt. Respektera de som inte har några pengar över.
- I många klasser bli ett naturligt upplägg att finansiera resan genom att föräldrarna till en grupp av elever lägger ett par tusen, en annan grupp sköter en klassinsamling, och den tredje gruppen elever fixar saker man kan sälja.
- Det faller sig dock naturligt att även elever vars föräldrar betalar hjälper till med saker och ting kring klassinsamlingen. Det råder överlag stor förvirring över vilka lagar och regler som gäller, om hur mycket resorna ska kosta och så vidare. Sunt förnuft räcker dock långt…
- Enligt skollagen gäller det att om en elev inte kan följa med på en resa på grund av dålig ekonomi så ska skolan betala. Att betala ska vara frivilligt och det får inte förekomma grupptryck.
- Problemen uppstår när resor inom klassen anordnas, helt eller delvis, på fritiden. Många skolor undkommer gråzonerna genom att i allt större utsträckning neka ledigt till resor som inte sker på fritiden. Därför väljer många klasser att dra in pengar till klasskassan på helt egen hand, och att resa under, sina lediga tider som helger och lov.
Kan skolan bidra till klasskassan?
Det är alltid eleverna och föräldrarna som tar initiativ till en klassresa som sker utanför fritiden, och skolan kan bara i vissa fall bidra med en liten summa, och eventuellt bevilja att lärare följer med. Men om resan sker i skolans regi så betalas som oftast det mesta helt av skolan. Det är för övrigt skolans skyldighet att informera noga vad som gäller när de åker iväg på resor eller utflykter med era barn.
Tips på försäljning till skolresan – tjäna pengar till skolresan
Efter den nya skollagen som trädde i kraft för något år sedan så sjönk antalet skolresor kraftigt. Men klasser runtom i Sverige hittade snabbt andra kreativa vägar till att dra in pengar till skolkassan via olika typer av försäljning.
Intresset visar sig inte minst i antalet annonser online. Ofta är det dock ganska skakiga aktörer som erbjuder produkter åt skolklasser på nätet. Vi vågar i alla fall inte rekommendera någon av alla dessa aktörer på internet (även om flera av dem säkert är bra).
Att tjäna snabba pengar är lättare sagt än gjort, och är som oftast inte ens möjligt. Då är det bättre att man arbetar efter en långsiktig strategi. Helst flera år innan själva klassresan ska göras. Ska de åka i nian bör de dra igång med planeringen redan i början av sjuan.
Varje grupp måste ha en eller ett par tydliga ledare som kan styra upp det hela. Låt inte prestige bland föräldrarna förstöra barnens insamling till resan.
Saker man bör tänka på när man först gör upp en insamlingsplan:
- Börja tidigt som sagt. I Första skedet får barnen själva tänka igenom och komma med förslag på vad man ska sälja, hur man ska sälja, och så vidare. Hjälp dem att beställa broschyrer etc.
- Sätt upp tydliga mål, med delmål längs vägen. Målen ska inte vara för högt ställda så barnen tappar sugen. Följ upp ofta.
- Om en vara eller insamlingsstrategi visar sig fungera dåligt byt snabbt ut den.
- Dela upp barnen i olika säljgrupper (eller grupper fördelat efter arbetsuppgifter) där varje grupp har en ansvarig ”revisor”.
- Alla ska ha mycket tydliga arbetsuppgifter.
- Acceptera att precis som i arbetslivet så kommer 20 procent göra 80 procent av allt jobb i slutändan. Det är onödigt att hetsa upp sig i onödan över detta.
- Välj produkter som har tillräckligt höga marginaler. Säljer ni bullar eller bröd billigt måste de vara i princip gratis att baka.
- Är det flera ungdomar i klassen som är duktiga på att laga mat (eller om det finns föräldrar som vill ställa upp) är vårt kanske bästa tips att ni anordnar catering till lokala företag. Ofta blir de väldigt glada över denna idé och betalar bra. Sedan kan terminen ägnas åt att man planerar menyer, och övar på servering, etc.
- Välj bara produkter eller insamlingssätt som är enkla att sälja eller presentera.
- Utöver försäljning av bullar kan barnen anordna loppisar med begagnade varor som de samlar in via insamlingar.
- Är barnen duktiga i träslöjd eller syslöjd kan de förstås med fördel tillverka prydnadssaker, mössor och vantar etc. att sälja.
- Att anordna ett lotteri kan också ge goda inkomster även om det också kan vara mycket frustrerande med lotterier emellanåt. Det finns dock bra alternativ. Läs vår artikel om inkomster till laget eller föreningen.
Hur mycket kan man tjäna ihop?
Det beror på många saker, och inte minst då barnens ålder och engagemang. Det är dock främst i slutändan de vuxnas engagemang som styr utgången. Barnen måste få hjälp med praktiska frågor samt uppmuntras under hela resans gång. Men om klassen jobbar hårt är det inte orimligt att en klass med 20 elever kan tjäna ihop över 50, 000 kronor på ett läsår. Det är alltid svårt att säga hur mycket pengar klassen kommer dra in, men det kan vara en god idé att avvakta med att bestämma resmål innan man ser hur mycket pengar det blir i slutändan!
Att dryga ut klasskassan är bra men vem tar ansvaret för pengarna?
Vem håller i klasskassan? Det vanligaste och bästa är att någon av klassföräldrarna håller i den. Det är inte skolans skyldighet att ta hand om pengarna om resan sker på initiativ av elever och lärare på fritiden. Det bästa är om någon förälder som jobbar som revisor, eller som har bra koll på pengar och budgetar överlag sköter det hela.
Förvaring av klasskassa
Även om det är en resa som sker på fritiden och eleverna drar in pengar till kassan själva så händer det ibland att skolan ställer upp och förvarar klasskassan.
Det händer alltför ofta att klasskassan blir stulen när den förvaras på skolan. Se till att förvara pengarna i en bank, som förstås är ett mycket säkrare alternativ. Skolor vill, bland annat av denna anledning, helst dessutom att föräldrar tar det yttersta ansvaret för förvaring av kassan, etc.
Vad är det för skatteregler som gäller för barnen och ungdomarna?
- Enligt svensk skattelag behöver inte skolklasser med omyndiga elever betala någon skatt på pengarna de tjänar in till sin klasskassa. Däremot är det viktigt att man sparar kvitton vid försäljning, och att det på kvittot står tydligt angett vad kunden hette, och skolans namn. Dessutom bör man anordna ett speciellt konto på banken för klasskassan.
- Om det är myndiga elever i klassen så beläggs de med full skatt på förtjänst av sålda varor eller tjänster. Gymnasieklasser samlar dock ofta ihop pengar till sin examensresa inom ramarna för ”eget företag”-projekt i sista ring. Då får de hjälp av lärare och/eller till exempel handledare inom UF. Att registrera ett tillfälligt bolag och betala skatt för intäkterna är egentligen inte så komplicerat. Skatteverket hjälper också gärna till i dessa fall.
- Dessutom, om det är skolan som anordnar examensresan så är de också de som sköter betalningen till Skatteverket (är det ett projekt som anses ingå i utbildningen är det skattebefriat).
De vanligaste resmålen i Sverige för en klassresa
Under senare år har det blivit mycket vanligt att man åker på äventyrsresor med klassen, som till exempel till det Fångarna på Fortet-liknande Boda Borg i Karlskoga. Men de flesta klassresorna går fortfarande till Stockholm eller Göteborg, där man enkelt kan kombinera besök på museum eller teater med Liseberg eller Gröna Lund. Ett annat mycket populärt och bra resmål för skolresan inom Sverige är Kolmården.
Det är egentligen samma utlands-resmål som är lämpliga för semester med barnfamiljen som gäller för klassresan. Vad man vill ha är många utflyktsmål, många billiga hotell att välja mellan och en bra infrastruktur i området överlag. Bra resmål för skolresan utomlands är länder som Österrike och Spanien, beroende på vad man är ute efter.
En svensk klassiker för svenska skolresor under vintern är österriska Badgastein. Läs mer om andra bra resmål för skidresor utomlands och i Sverige samt Norge.
Håll nere kostnaderna
Oavsett var du väljer att åka så gäller det att försöka hålla nere kostnaderna. Satsa på paketresor. En resa till Göteborg (om man bor i södra Sverige vill säga) med några utflykter samt två nätters övernattning beräknas gå på cirka strax under 2000 kronor per elev. Ta också med mellanmål och lättare luncher etc. så brukar det inte bli så dyrt. Läs tips på paketresor till Stockholm.
Ett annat prisvärt alternativ är camping. Läs om Sveriges bästa campingplatser.
Tips på att spara pengar till barnen.
Har du tips på hur barnen kan tjäna lite extra pengar till skolresa? Du får gärna ge tips på hur man drygar ut klasskassan och komma med förslag på bra resmål för skolresan. Skriv kommentar här nedanför.
2 svar på ”Pengar till klassen – dryga ut klasskassan med tips på att tjäna extra till skolresan”
Varför inte sälja popcorn, sockervadd, slush eller mjukglass?
Välkommen till Berga Munken!
Vi hjälper dig att tjäna pengar!
Hälsningar
Andreas!
Hej, Jag är lärare i Tyresö och kan rekommendera http://www.delikatesskungen.se. Dom har försäljning av salami och Cheddarost där ni tar upp beställningar, vilket fungerar väldigt smidigt och mycket pengar har det också givit det klasser som sålt på vår skola.