Lekar

Barn som ägnar sig åt lekar i solenAtt hitta på roliga lekar för barnkalas har bekymrat föräldrar sedan stenåldern. Men barnen själva är förstås aldrig bekymrade för de har bättre fantasi. Det är barnen som för lekar vidare generation efter generation och det är barn som kommer på nya lekar.

Många av de lekar och spel vi har i Sverige har ett internationellt ursprung. Plockepinn till exempel kommer från Kina. Flera av lekarna är dessutom mycket gamla. Ibland annat Rom har man hittat lekhagar i byggnader som är flera tusen år gamla!
Riktigt gamla lekar som återfinns på de flesta ställen i världen är bland annat rockringar, jojo, snurror, tärningar, kulor och bollar.

Populära lekar för barn – och vuxna med barnasinnet i behåll

”Älskar du mig, älskling?” Leken går ut på att man bildar en cirkel med en person i mitten. Personen i mitten måste vända sig mot någon i cirkeln och fråga ”Älskar du mig, älskling?” varpå personen i fråga måste svara ”Älskling, jag älskar dig, men jag kan helt enkelt inte le.” Om han eller hon ler blir han/hon ”det” och måste sätta sig i cirkeln. Personen som sitter i mitten av cirkeln får inte röra de andra deltagarna men är tillåten att få den andra att le eller skratta med roliga skämt eller grimaser. Detta är en enkel och kul lek som påminner om ”arga leken” och finns i många olika varianter.

Följa John är en klassiker som leks av barn i många länder och härstammar från 50-talsfilmen ”Peter Pan”. Leken går ut på att ett barn är ”John” och alla andra barn ska härma John i allt hon eller han gör. Den som inte lyckas blir utslagen och får bli ”John” i efterföljande omgång.

Skepp kommer lastat - klassisk lek för barnEtt skepp kommer lastat härstammar från tiden då världshaven började trafikeras av stora handelsskepp. Som oftast sitter barnen i en ring och en av dem får börja med att säga ett valfritt ord. Den sista bokstaven i ordet ska vara första bokstaven i ordet som nästa barn i cirkeln ska säga. Är barnen lite äldre och har ett stort ordförråd kan man göra Ett skepp kommer lastat-leken lite svårare genom att begränsa det till ett visst tema, som till exempel ”olika leksaker.”

Hela havet stormar (som heter ”musical chairs” på engelska) är en mycket rolig sällskapslek som helt enkelt går ut på att man sätter upp ett antal stolar som ska vara en färre än antalet deltagande barn eller vuxna. Man spelar upp ett valfritt stycke musik och alla deltagare i leken går runt stolarna tills musiken tystnar, då måste alla sätta sig. Den som missar en stol är ute ur leken, och så tar man bort ytterligare en stol. Denna lek är förmodligen den vanligaste av alla lekar på svenska barnkalas (och företagsfester?) eftersom den är så enkel och kul.

Björnen sover är populär på barnkalas för mindre barn. Alla barn bildar en ring och håller varandra i händerna. Sedan väljer man ut ett barn som ska ligga i mitten av ringen och ”sova räv. Sedan går ringen runt och sjunger ”Björnen sover, björnen sover i sitt lugna bo. Han är inte farlig, bara man är varlig. Men man kan dock men kan dock honom aldrig tro”. När sången är slut rusar det ”sovande” barnet upp från golvet och fångar någon i ringen. Sedan lägger sig båda barnen på golvet som björnar, och så fortsätter man tills alla barn blivit björn.

Charader är en mycket populär lek för alla åldrar (men se till att inte göra charaderna för svåra om det är mindre barn som spelar). Man delar upp alla deltagare i två lag, och alla får skriva ner ett ord på varsin lapp som man lägger i en skål för varje lag. Sedan byter lagen skålar och man drar lappar ur skålen och varje lagmedlem får försöka dramatisera, utan ord, vad som står på lappen han eller hon dragit. Deltagarna honom eller hennes lag får sedan försöka gissa så fort som möjligt vilket ord man är ute efter.

En annorlunda, men enkel lek för barn som är riktigt rolig är ”Five dollars” som kommer från USA. Leken går ut på att en person är ”kastare” av till exempel en tennisboll. Alla andra barn står lite längre bort från kastaren, men ändå på kastningsavstånd. När kastaren kastar upp bollen i luften ropar han eller hon ett nummer mellan 50 och 500. Som till exempel ”den som fångar bollen får 50 poäng”. Om ett barn fångar bollen får han eller hon så många poäng som kastaren utlovat, men om någon tappar bollen i ett försök att fånga den förlorar han eller hon så många poäng istället (det är alltså möjligt att ligga på minus). Den första som kommer upp i 500 poäng vinner och får vara kastare i nästa omgång.

Har du tips på roliga, enkla, och/eller annorlunda lekar för barnen? Skriv en kommentar till oss nedan. Ju mer lekar att välja på ju roligare!

Kommentera