Kategorier
Kul för barnen

Cosmonova|spännande planetarium och IMAX-biograf i Stockholm

Cosmonovas filmduk
Cosmonova ligger i Stockholm

Cosmonova i Stockholm är en av Sveriges mest spännande platser för såväl små som vuxna. Cosmonova är en IMAX-biograf, men också ett planetarium. Ett planetarium än kupolliknande modell vars tak projicerar vårt solsystem och rymden.

Det känns som att titta rakt upp i ett fascinerande mini-universum där man kan få en inblick i hur solen och planeterna är placerade och rör sig över himlavalvet. Enligt många är Cosmonovas planetarium ett av Europas allra mest framstående.

EN IMAX-biograf är helt enkelt en avancerad biograf. Bilden är skarpare och större vilket innebär en fantastisk upplevelse för den filmintresserade. Endast ett fåtal storfilmer visas dock i IMAX-formatet, men formatet är som gjort för att visa upp naturen och rymden, djurliv, etc. Cosmonova är Sveriges enda riktiga IMAX-biograf, och den är ”fulldome” (det vill säga väldigt stor…) och använder digital 3D-teknik när tillämpligt.

Åldersgräns Cosmonova: Alla barn måste tyvärr vara minst fem år fyllda för att få komma in på biografen (sedan har ju vissa spelfilmer också separata åldersgränser vilket bör uppmärksammas). I övrigt är dock byggnaden barnvänlig med fikamöjligheter och hiss som har plats för barnvagn, etc.

Vi rekommenderar helt klart ett besök här då en IMAX-film är en mycket starkare upplevelse än en vanlig biograf. Dessutom är det ju mycket lärorikt att få se världsrymden från detta unika perspektiv. Och vilket barn älskar inte att få se dinosaurer kliva ur skärmen och närma sig dem med 3D-teknologi?!

Cosmonova ligger i anslutning till Naturhistoriska museet, Tunnelbanestation Universitetet.

Det går att anordna barnkalas på Naturhistoriska/Cosmonova. Paketet innefattar film, fika, kalaspåse och tipspromenad. Det är dock ganska dyrt så vi rekommenderar att ni själva fixar fika, etc. och helt enkelt bokar biljett till Cosmonova. Läs mer om barnkalaset här. Läs mer bra om tips på kalas i Stockholm.

Har du varit på Cosmonova med barnen? Vad tyckte de? Skriv gärna en kommentar nedan och berätta!

Trailer med 3D-film med dinosaurier: