Kategorier
Tips

Barnteater i Stockholm och resten av Sverige|föreställningar för barn

Barn teater
Barn älskar teater

Barnteater börjar bli alltmer populärt då flera föräldrar insett hur kul barnen tycker det är att gå på teater, och hur lärorikt det kan vara. Det finns sällskap som anordnar teater för barn i en eller annan form runt hela landet. Allt från ”vanlig” teater till dockteater, dansteater, skuggteater, etc.

Den kanske mest kända barnteatern i Sverige är dockteatern Tittut i Stockholm. I södra Sverige är Barnens scen i Malmö välkänd, och i rikets näst största stad Göteborg är dockteatern Sesam välbesökt. Dessa teatrar erbjuder föreställningar för barn året runt, men det finns även många andra permanenta eller tillfälliga föreställningar för barn runtom i Sverige.

Vill du se en lista på uppkommande föreställningar, och eventuellt boka biljett, föreslår vi att du besöker Ticnet för mer information. Här hittar du information om och biljetter till föreställningar i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Lund, Örebro, Jönköping, Umeå, Karlstad, Västerås, Sundsvall. etc.

BarnteaterTeater som koncept har funnits sedan det antika Grekland, och de tidigaste nedskrivna uppgifterna om teater finns från cirka 600 år före Kristus. Vi har inte hittat några exakta uppgifter på när man började anordna teater för barn (förmodligen gjorde man ingen åtskillnad i början), men barnteatern som företeelse har en mycket rik historia. I till exempel Kina och Ryssland är barnteatern en väl integrerad del av kulturen och under flera århundraden har endast de bästa skådespelarna i dessa länder tillåtits att agera i teater för barn.

Ordet teater kommer för övrigt från grekiskans Theatron – ”att se”. Och sannerligen finns det inget bättre sätt för små som stora barn, att vidga sina vyer, och se världen genom nya ögon via teatern.

Har du tips på en bra barnteater i din stad, eller en föreställning som är på gång? Skriv gärna en kommentar till oss nedan.