Kolmården – allt du behöver veta om djur, boende och Bamses Värld 2022

I denna artikel om Kolmårdens djurpark ger vid dig dess historia, nyheter, öppettider, priser, tips på billigt boende och paket-resor, information om Bamses Värld, lista på (nästan) alla djur, etc.

Kolmården är hela 1,72 km2 stor vilket gör den till en av de större djurparkerna i hela Europa. Den hade premiär 1965 och har nuförtiden över 600, 000 besökare per år. Under årens lopp har Kolmården byggts ut med olika attraktioner.

Här finns ett delfinarium, linbanan Safari, Bamses Värld, Tiger World, Enzo, Echo och Aparium, Rovfågelshow, Leklandet (barnen älskar det), Marine World, Tropicarium, Kolosseum (där de största djuren samlas) och mycket annat roligt, som sjörövarskepp och områden som efterliknar exotiska djurs hemmarker, till exempel Savannen och Sydamerika.

Boende Kolmården 2022 – camping|hotell|stugor|Vildmarkshotellet|paket

Du kan boka de flesta nedanstående alternativ billigt och bekvämt via Hotels.com.

 • Vildmarkshotellets spaVill du bo fint och nära Kolmårdens djurpark rekommenderar vi främst vackra Villa Solliden eller Vildmarkshotellet (med African Spa & Relax för de vuxna och aktiviteter som biograf för barnen). Vildmarkshotellet erbjuder prisvärda paket med inträde, övernattning och entré. Ett weekend-paket med havsutsikt är en mycket fin upplevelse.
 • Det finns också lite billigare, och mer traditionella, hotell i Norrköping. Det är dock 3 mil från centrum till Kolmården vilket gör att bensinpriset äter upp det man sparar in.
 • Dessutom ligger det ett vandrarhem i Nävekvarn, som ligger 2 mil från djurparken.
 • Det finns flera stugor att hyra kring Kolmården, men de är ofta ganska dyra.
 • Vill du campa finns bland annat fina området Swecamp vid havet i Norrköping. Alldeles intill Kolmården ligger campingen First Camp (där du även kan hyra stuga). Denna camping verkar dock ha fått en del dåliga recensioner på nätet, och vi är osäkra på kvaliteten.

Allmänna tips på att besöka Kolmården

 • LejonungarEn dagsutflykt är enligt de flesta inte tillräckligt för att hinna med att se allt. Minst en dags övernattning, men helst två eller tre nätter behövs för att man ska känna att man hunnit se allt spännande. Det finns flera lite mindre djurparker i Sverige som är mer lämpade för en dagsutflykt.
 • Tidig höst är en bra tid att besöka Kolmården eftersom köarna inte är så långa (särskilt köerna till delfinariumet kan bli långa), och så är det inte så varmt.
 • Köerna är som längst under högsäsongen i juli.
 • Alla djurparker görs sig som bäst på en klar och fin dag.
 • Ta gärna med matsäck om du vill spara in lite pengar. Det finns dock massor med små matställen och restauranger på området.
 • Ta också med egen dricka, vatten och termos med kaffe då det är oförskämt dyrt på själva området.
 • Det allra smidigaste, och den bästa upplevelsen, är att bo på Vildmarkshotellet, även om det blir lite dyrare, men det är det värt.

När är det mest folk på Kolmården?

Det värsta med Kolmården är att det är för mycket folk, för mycket trängsel under högsäsongen. Som allra mest folk är det i juli under industrisemestern. Försök att tajma in ett besök i slutet på juni. Det kan vara så mycket som 5000 fler människor en juli-dag jämfört med en dag i juni.

Alla djur på Kolmårdens djurpark

Kolmården Kolmården har ett mycket rikt utbud av spännande djur, från världens alla hörn, himlar och hav:

Addaxantilop, Afrikansk vildhund, Allmogeget, Alpstenbock, Axishjort, Berguv, Besoarantilop, Björn, Bläsbock, Davidshjort, Dhole, Dovhjort, Björn, Dvärgget, Dvärgsilkesapa, Delfin, Eketorpssvin, Elandantilop, Elefant, Gam, Gibbon, Giraff, Gnu, Gorilla, Gråsäl, Harrisvvråk, Hasselsnok, Huggorm, Hägoronget, Höna, Jak, Järv, Kamel, Kapybara, Ko, Knubbsäl, Kulan, Krontrana, Kronhjort, Lama, Lechwevattenbock, lejon, Lo, Mara, Marknäshornsfågel, Minigris, Myskoxe, Nandu, Nilgauantilop, Noshörning, Nubisget, Pingvin, Präriehund, Roslagsfår, Röd panda, Sabelantilop, Schimpans, Sebra, Sjöbjörn, Skogshund, Slagfalk, Snöleopard, Soldatara, Stork, Struts, Surikat, Tapir, Tiger, Vanlig snok, Varg, Watussi, Vikunja, Visent, Vitkindad gås och Älg.

Öppettider 2022 (ungefärliga, de kan variera)

 • Under sportlovet och påsklovet har man öppet mellan 10-16.
 • Under sena våren och tidiga sommaren, från den slutet av april till midsommaren har man öppet 10-17.
 • Under sommaren, Från juli till mitten av augusti, då man har flest besökare, är parken öppen mellan 10-19.
 • Under sensommaren fram till september är Kolmården öppen 10-17. Dessa tider gäller även helger under september.
 • Under höstlovet är det öppet 11-18. Under julkrubban är det öppet 10-17.

Priser 2022

 • Priserna varierar lite beroende på säsong. Endagsinträde för vuxen under sommaren kostar ca. 449 (höjning med bara 50 kronor de senaste 4 åren innan Corona), två dagar 549. För barn mellan 3-12 kostar 1 dag 399 (höjning med ca. 100 SEK de senaste 3 åren) och 2 dagar 499. Barn under 3 år går in gratis. Priserna har bara höjts marginellt kronor de senaste åren, med undantag av 2-dagarsbiljetten för barn. De senaste åren har de flesta andra nöjesparker och djurparker mer eller mindre ”chock”-höjt priserna, men inte Kolmården, så de kommer undan med detta.
 • Det brukade ges grupprabatt om man är minst 20 personer i gruppen. Rabatten är dock bara 5 procent. Sedan i fjol hittar vi för övrigt ingen info om grupprabatt, så den kanske är borttagen.
 • Parkering på Kolmården kostar 60 kronor, 6 kronor per halvtimma.

Nyheter 2022 Kolmården

Det har varit dåligt med nyheter sista åren. Den stora nyheten de senaste åren var en delfinshow. I år det att Skalmans flygskola flyttar in på Bamses värld.

Arkiv de senaste årens nyheter

Den nya attraktionen är ”Mini-Hopp” som är den första hoppattraktionen för djurparken. En nanna nyhet är säl-showen SEALS.

I fjol fick man en ny delfinunge, elefantkalv är på väg. I övrigt är det inte många nyheter,.

Megacoastern (riktigt stor berg och dalbana, världens näst högsta) stod klar för ett par år sedan. Topphastigheten är 113 km/h, vilket gör den till världens tredje snabbaste berg och dalbana!

Nyheter 2015 – Bamses Värld

Bamses Värld Kolmården

Då Kolmården fyller 50 år firar man genom att öppna nya Bamses Värld under premiären 1 maj. Här återfinns karuseller (som berg-och-dalbanan Godiståget, Skalmans bilar och karusellen Dunderhonungsburkarna), lekplatser och härliga grönytor.

I Bamses värld finns också en barnteater som har uppträdanden fyra gånger om dagen.

I Bamses Värld hittas också en butik, Vattenlekland och restaurang. Det barnen mest kommer gilla är nog att besöka husen för karaktärerna Lille Skutt, Bamse, Skalman och Farmor.

Nyheter 2014

Nyheterna under året var  ganska sparsamma, vilket helt enkelt har att göra med att man storsatsar inför det stora 50-årsjubileet 2015 (bland annat blir det en storsatsning på Bamses värld). Dessutom håller man på att bygga en världs-attraktion, nämligen Kolmården Wildfire, som blir världens mest spektakulära berg- och dalbana i träd. Den invigs 2016.

Nyheter 2013

 • Delfiner som hopparDet har tillkommit lite nya matställen och djur etc. precis som vanligt.Men den riktigt stora nyheten, som ligger på alla barn och vuxnas läppar, är den efterlängtade Delfinföreställningen som har premiär 27 april, Delfinshow life. 
 • Man har byggt om Delfinarium så man kan erbjuda en mer visuellt spännande show. Delfinshowen får namnet life och den är en sprakande blandning av ljus, bilder, ljud och, förstås de riktigt stora stjärnorna i föreställning, delfiner! 
 • Delfinföreställningen på Kolmården ska flytta fram livet och miljön på jorden i fokus. 
 • Till sin hjälp i showen ackompanjeras delfinerna av hela 85 musiker från Norrköpings hyllade symfoniorkester. De framför pampiga stycken från bland annat Lejonkungen, Superman och ET.

Nyheter 2012 

Elefanten Bua är dräktig och Kolmården har fått en ny VD. Fler nyheter under förra året kan du se i videon nedan:

Ett svar på ”Kolmården – allt du behöver veta om djur, boende och Bamses Värld 2022”

Kommentera