Barnkalas – tips för barnkalaset

Alla älskar kalas

Välkommen till barnkalas.eu. Vi skriver regelbundet tips om lekar, tillbehör till kalas, idéer på teman, var du billigast köper ballonger, etc. Helt enkelt allt om barnkalas och annat som gör barn glada.

Den butik vi främst rekommenderar för tillbehör till olika tema-kalas etc. är Partykungen.

Tips inför barnkalaset

  • Tänk på att det inte alltid behöver vara så spektakulärt, eller ens dyrt att anordna ett riktigt kul barnkalas. Huvudsaken är att barnen har roligt. De är precis lika glada om de firas med ett enkelt klassiskt svenskt hemmakalas, med korv och bröd, eller hamburgare, lite ballonger, tårta med ljus och kompisar som leker och tjoar.
  • Om du behöver hyra en lokal för kalaset till de mindre barnen så kan du alltid fråga förskolan om du kan få hyra deras lokaler. Där finns det dessutom ofta många lekrum och leksaker så du behöver inte ordna med det. Många bostadsområden (som inte många känner till) har också lokaler att hyra ut billigt. Ring upp bostadsbolaget/ägaren och fråga. Det kan inte skada. Dessutom kan du ju alltid använda dig av sociala medier som Twitter eller Facebook och ställa frågan.
  • Andra alternativ för utekalas är Lekland, ishall, bowlingkalas (för de större barnen), skidbacke, eller simhall. Dessa typer av kalas kräver dock många vuxna som kan hålla lite koll så att ingen skadar sig, eller att det hela urartar till ”Flugornas Herre”.
  • Vill du ha allt arrangerat för ett större barnkalas så finns det ju också alltid en McDonald’s i en stad nära dig. McDonald’s konceptet börjar dock kännas lite tjatigt. Och som en universitetslärare i kultur vi pratade med uttryckte det: ”När mina barn gick in genom dörren på McDonald’s kände de knappt till resturangen. När de kom ut på andra sidan var alla barn ambassadörer för McDonald’s med kepsar på huvudet, ballonger, klistermärken och muggar i händerna. Efter denna hjärntvätt, förlåt, barnkalas vill de vara där hela tiden.”
  • Bor du i en större stad som Stockholm, Göteborg eller Malmö finns det också lite mer avancerade alternativ. Att till exempel spela in musik i en studioär en rolig och annorlunda idé för att barnkalas. Tänk dock på att de allra minsta barnen kanske inte uppskattar det hela lika mycket… Att spela in musik i en riktig studio är dock något som många äldre barn verkligen älskar att prova på. Sedan finns ju alltid barnens favoriter som Gröna Lund, Liseberg, djurparker, etc.
  • Men som sagt, ett hemmakalas är alltid kul och minst stressigt för såväl barnen som de vuxna. Ett bra tips är dock att inte anordna ett kalastema som är för styrt. Anordnar du till exempel disco för ett gäng tioåringar kan det bli ganska högljutt och stirrigt. Många barn blir stressade av detta. Ha alltid ett par lekar som alternativ och några utrymmen för barnen som vill ta det lite lugnt med TV, brädspel eller Tv-spel.

Tips på 1 årskalas

1-årskalas tårtaIngen kommer förstås ihåg sitt ettårskalas, men se till att ta många fina bilder med kameran, eventuellt filma högtiden. Det är alltid kul att få se bilder från sitt ettårsskalas när man är vuxen. I övrigt tycker vi att ett 1 årskalas ska vara så avskalat och avslappnat som möjligt. De flesta brukar hålla de första kalasen bara inom familjen med lite fina ballonger, en tårta, saft och kaffe för de vuxna.

Tips på 6 års kalas

Ljus 6-åringNär barnen börjar bli fem, sex sju år gamla älskar de att bjuda över många vänner som de kan leka med. Lekar som pirater, skattjakter, charader, hela havet stormar, etc. uppskattas av alla!

Ju äldre barnen blir ju mer uppskattar de att få vara lite i fred med sina vännerfödelsedagskalaset, och många barn tycker det räcker att släkten samlas för deras födelsedagskalas när de börjar komma upp i tonåren.

Tillbehör till barnkalaset – tårtor och teman

På lekmer kan du köpa alla möjliga tillbehör till ditt barnkalas. Priserna och utbudet är mycket bra! Allt från dukning, presentpåsar, tillbehör till maskeraden, tårtdekorationer, leksaker, godis, saker för dopet, ballonger och allt du behöver för ett temakalas som Star Wars, Hello Kitty, Spiderman, Smurfarna, Askungen, Harry Potter, Bilar, och mycket mera. Här kan du köpa allt du behöver för kalaset!

På Babyshop hittar du leksaks-tårtorr och tårtset med mera.

Viktigt tips vad det gäller maten för kalaset!

En viktig sak att tänka på är att alltid ta kontakt med de inbjudna barnens föräldrar så du får reda på om någon har någon form av allergi som du bör känna till. Matallergier kan vara mycket besvärliga! Läs fler roliga kalastips.

Följ oss på Twitter och få de senaste nyheterna om kalas och föreställningar för barn i Sverige.

Följ oss på Twitter

Kommentera