Kategorier
Tips

Tårta – allt om tårtor

Jordgubbstårta En fin och god tårta är ett måste för ett lyckat barnkalas eller bröllop. I denna artikel ger vi tips på var du kan köpa böcker som innehåller recept på olika tårtor, och var du kan köpa tårtor online och få dem levererade till dörren. Dessutom ger vi tips på var du kan köpa roliga tårtdekorationer som passar bra ihop med det övriga temat du har för barnkalaset. Slutligen skriver vi lite roliga fakta om tårtor, som vilka tårtor som är mest populära, Sverigerullen, tårtrekord, etc. Att skicka efter en tårta online går visserligen men är lite bökigt. Vill du skicka någon godsak till någon du tycker om (med valfritt grattis-tema) rekommenderar vi godisboxen.se 

Lär dig baka en tårta

Vill du lära dig att själv baka goda och vackra tårtor? Då rekommenderar vi Bokus som har ett fint och billigt utbud av böcker med recept till tårtor. Utöver tårtböcker har man även recept-böcker om andra bakverk och kakor. Specialböcker med moderna recept samt klassiska svenska recept på gammeldags-tårtor är storsäljarna.

Vill du ha en fin eller rolig tårdekoration till din barnkalas-tårta? Tårtdekorationer finns att köpa på Babyshop. Här finns dekorationer, som bilder, tårtljus, oblater och figurer för till exempel Spiderman, Hello Kitty (tårtljus), Star Wars, Barbie, prinsessor, bilar (Cars), olika Disney-figurer, Nalle Puh och mycket mera. Dessa billiga men fina dekorationer piffar helt klart upp en enkel födelsedagstårta.Här kan du köpa allt du behöver för kalaset!

Fakta om tårtor

  • De populäraste typerna av tårtor i Sverige (med Googlesökningar som måttstock) är chokladtårta, marängtårta, bröllopstårta, jordgubbstårta, gräddtårta, Chokladtårtafödelsedagstårta, Hello Kitty tårta och glutenfri tårta. Vår personliga favorit från barndomen är för övrigt en klassisk svensk gräddtårta med smultron ovanpå.
  • Sveriges nationaltårta utsågs i en tävling för några år sedan. Maria Oskarsson från Alingsås vann den med en egenkomponerad klassisk svensk rulltårta som hon gav namnet ”Sverigerullen”. Den är fylld med jordgubbar och täckt i marsipan med ett blått och gult band som dekoration.
  • Världens längsta rulltårta som någonsin tillverkats var 2053 meter lång.
  • Världen största födelsedagstårta (enligt Guiness) tillverkades i Las Vegas 2005. Tårtan vägde 58, 9 kilo. 100 frivilliga deltog i projektet.
  • Världens dyraste tårta bakades i Tokyo för några år sedan och kostade 873 miljoner kronor. Som tårtdekoration hade den bland annat juveler och platinapuder.
  • Man tror att vi har ätit tårtor (med grädde) av den typen som vi äter nu sedan medeltiden. De smakade dock annorlunda och såg väldigt annorlunda ut. Det var först på 1800-talet som jäst och ugnar utvecklades så man kunde få till riktigt fina och ”moderna” tårtor. Traditionen med bröllopstårta (eller snarare bröllopskaka) går tillbaka mycket längre i tiden än så, nämligen till Romartiden. Tårtorna på den tiden var dock mer en typ av bröd som man bröt över brudparets huvuden för ”god lycka”. Traditionen att stapla kakor i ”lager på lager” härstammar från medeltida engelska bröllop. Om brudparet lyckades sträcka sig efter en kyss över den höga ”tårtan” så betydde det att de skulle få ett långt och lyckligt äktenskap.

Har du tips på recept på en riktigt god tårta? Kanske ett gammalt familjerecept? Dela gärna med dig nedan som kommentar.

 

Kommentera