Kategorier
Leksaker barn

Träleksaker|träbilar, träklossar och andra roliga leksaker i trä för barn

Träleksak elefant Träleksaker är och har alltid varit populära hos våra barn. Under 2000-talet har dessutom det växande miljötänkandet lett till att träleksaker är mer populära än på väldigt länge. Leksaker gjorda av trä är nämligen mycket bättre för miljön, och är i många fall ekologiska.

Köpa träleksaker på nätet

Babyshop har ett fint och billigt utbud av träleksaker på nätet, som till exempel träbilar, järnvägar, träklossar, trädjur, byggklossar, etc.

Om du letar efter riktigt billiga träleksaker kan du köpa begagnade sådana på Tradera. Där kan man dessutom ibland köpa, eller sälja, riktigt fina gamla träleksaker som är dyra samlarobjekt.

Träleksakers historia

Leksaker i trä har tillverkats i flera tusen år. Flera av de leksaker i trä som tillverkas nuförtiden ser mer eller mindre likadana ut som gamla handgjorda leksaker som arkeologer hittat från Rom och antika Grekland. Under 1700-talet blev leksaker gjorda av träd väldigt populära då tyska köpmän reste runt i europa och marknadsförde dem. De mest populära träleksakerna var dockor och djur.

Under 1800-talet så blev man ännu mer avancerad i tillverkningsprocessen och man började tillverka små miniatyrer som dockhus och teatrar. Dessutom blev soldater i trä och tåg väldigt populära. Under samma period började man också måla leksakerna i livfulla färger.

Svenska Brio bildades i Skåne 1884. Från början tillverkade man korgar men runt sekelskiftet började man tillverka träleksaker, som till exempel den berömda ”Osbyhästen” och träjärnvägar, etc. Nuförtiden tillverkas Brios leksaker och barnvagnar mestadels i Kina.

Efter andra världskriget började det tillverkas leksaker i andra material, som plast (det är billigare att tillverka i plast). Träleksaker steg därför in i skuggorna men börjar nu återigen bli mycket populära då de är ekologiska och miljövänliga. Dessutom håller de mycket längre och värdet i gamla träleksaker är i många fall mycket högt.

Läs tips på pedagogiska leksaker. 

Bästa julklapparna för barn.