Kategorier
Leksaker barn

Allt om nallebjörnar – bakgrunden till vår älskade teddybjörn och internationella nalledagen

En kramgo teddybjörnInternationella nalledagen har firats den 27 oktober årligen sedan 1998.  Dagen då vi firar nallen har sitt ursprung i amerikanska ”Teddy Bear Day”. Men innan vi berättar mer om ursprunget till att vi firar den populära teddybjörnen vill vi tipsa om en bra sida på nätet, som specialiserar sig på mjuka nallar. Via denna webbsida kan du skicka nallar via så kallade nallebud. De erbjuder olika paket med nallebjörnar för till exempel dop, födelsedagskalas, bröllop, Alla hjärtans dag, studenten, konformationen, etc. De som framförallt uppskattar en gullig nalle i posten är de som känner sig lite nere och behöver muntras upp. Den charmiga tjänsten har snabbt blivit en succé i Sverige.

Historien bakom vår älskade Teddybjörn

Den mycket populäre presidenten Theodore ”Teddy” Roosevelt var i början av förförra sekelskiftet bjuden på jakt i Mississippi.  Efter en lång och mödosam jakt med hjälp av hundar lyckades Roosevelts jaktlag fånga in en ung amerikansk svartbjörn. De slog ner den med klubbor och band fast den i ett träd. Därefter kallades Roosevelt till platsen och ombads att skjuta den fastbundna björnen. Roosevelts vägrade dock eftersom han ansåg det ”osportsligt” att skjuta ett fastbundet djur. Presidenten instruerade dock sina assistenter att skjuta björnen för att den skulle slippa lida mer.

En ung amerikansk svartbjörnHändelsen gav sedermera upphov till en politisk teckning med symboliska undertoner. När en viss Morris Michtorn läste om björnungen och presidenten i tidningen blev han inspirerad och skapade en liten uppstoppad nallebjörn intill en skylt med texten ”Teddy´s bear” (”Teddys björn”). Denna uppstoppade nalle blev genast en succé och snart hade Michtorn skapat ett stort leksaksföretag baserat på teddybjörnen. Resten är som man brukar säga historia. Kramgoa nallebjörnar är numera ett måste i vart barns rum.

För några år sedan släpptes statistisk som visade att man, under ett år, bara i USA, sålde nallebjörnar för över en miljard dollar. Den allra mest framgångsrika tillverkaren av Teddybjörnar är företaget Steiff. Det är också nallebjörnar från Steiff som är mest värda på auktioner. Världens dyraste nalle lär för övrigt ha härstammat från det danska kungahuset.

Genom åren, sedan den första nallen placerades i ett skyltfönster i New York, har det skapats otaliga populärkulturella figurer med kramgoa björnar i huvudrollen. Nalle Puh, svenska Bamse, Paddington och sången ”Teddybjörnen Fredriksson” är bara några exempel. Det anordnas även festivaler till nallebjörnens ära runtom i världen varje år. Bland annat i USA, Australien, Storbritannien, Tyskland och Japan. Dessutom finns det nallemuseer i flertalet länder och städer. I Sverige kan du till exempel besöka Alingsås Nalle & Dockmuseum.

På skansen firar man Internationella nalledagen varje år

Varje år så samlar man in mjuka nallebjörnar på Skansen och anordnar nalleparad. Självklart är även skansens riktiga björnar involverade och lite extra uppmärksammade på nalledagen. När firandet är slut så skickas de mjuka nallarna som allmänheten lämnat in vidare till välgörande ändamål där de mjuka björnarna får nya hem hos behövande barn.

I Sverige har för övrigt sedan mer än tio år tillbaka Nalledagen haft en egen sång ,”Bamses födelsedag”.

Den internationella nalledagen har som sagt sitt datum den 27 oktober, vilket innebär att den 2012 infaller på en lördag.