Kategorier
Leksaker barn

Furby – robot-leksaken kommer tillbaka

Populär robotleksak

Kommer ni ihåg robotleksaken Furby som var så populär i slutet av 80-talet? Den populära leksaksfiguren blev ett fenomen (särskilt i hemlandet USA) och det såldes närmare 50 miljoner dockor innan Furby försvann från leksakhyllorna 2001. 4 år senare gjorde roboten comeback igen, men det blev lite av en flopp och comebacken varade i endast två år. De flesta trodde nog förmodligen att man sett det sista av Furby då, men nu är alltså roboten tillbaka och tros bli en succé med hjälp av modern teknik, och att den kan användas tillsammans med moderniteter som till exempel Ipad (men den är inget krav).

Det som gör den nya Furby spännande är att ögonen har utrustats med moderna LCD-skärmar vilket gör att roboten kan uttrycka många olika känslor. Hela roboten är mycket interaktiv och om barnet sjunger för den dansar den och sjunger med, om den inte blir matad blir den ledsen, den ändrar personlighet beroende på hur man leker med den osv. Utöver LCD-skärmar till ögon har roboten dessutom en mikrofon i magen, touch-känsliga sensorer över hela kroppen och rörliga öron, etc.

Förmodligen kommer inte Furby översättas till svenska, men detta kan å andra sidan vara ett utmärkt sätt för barnet att lära sig enkla engelska fraser.  Dessutom blir Furby bättre på engelska ju mer engelska man pratar med den vilket kan motivera barnet att lära sig lite fler engelska fraser.

På 80-talet tyckte många föräldrar att Furbyn var en nästan olämpligt teknisk leksak för barnen. Men i dessa tider, då så många barn spenderar det mesta av sitt lekande online, tror vi att många föräldrar kan välkomna denna fluffiga, högst fysiska, leksak. Det kanske vore att ta i att utnämna den som en kandidat för årets julklapp 2012 redan nu… men man vet aldrig!

Fakta om Furby

  • Den drivs på fyra AA-batterier. Vi har ännu inte fått någon information om hur länge dessa batterier håller, men förmodligen behöver man inte byta batterier alltför ofta.
  • Furby släpps lagom till julhandeln i USA där den får ett pris på 60 dollar. Förmodligen släpps den runt jul även i Sverige, och räkna med ett pris på cirka 450-500 kronor (elektroniska leksaker är alltid dyrare i Sverige jämfört med USA) om nuvarande dollarkurs håller i sig.
  • Robotleksaken finns i 6 olika färger.
  • Var kan man köpa Furby på nätet? Vi vet ännu inte, men den lär förmodligen finnas tillgänglig på de flesta välsorterade webshopar.


Har du något att tillägga om denna charmiga robotleksak? Gillar du den? Vet du var man kan köpa en Furby online? Skriv gärna till oss här nedanför.

2 svar på ”Furby – robot-leksaken kommer tillbaka”

Jättefint men dock var det 90tal. Inte 80tal:)

Ah…tiden går så fort! 🙂

Stängt för kommentering.