Kategorier
Barnfilmer

Animerade filmer – historia|här kan du köpa tecknad film|topplista

Animerade filmer har varit barnens favorit-typ av film sedan den uppfanns i början på 1900-talet. Den första tecknade filmen (se klipp nedan) gjordes 1906 av J. Stuart Blackton. Det var en kortfilm som hette Humorous Phases of Funny Faces. Redan i slutet av 1800-talet hade dock fransmannen Charles-Émile Reynad experimenterat med att göra rörliga bilder. Han använde dock ett annat system som hette praxinoscope, därför anser filmhistoriker att Blacktons kortfilm var den första tecknade filmen (artikeln fortsätter efter kortfilmen).

Den första tecknade långfilmen kom 1917. Den gjordes av argentinaren Quirino Christiani och hade titeln El Apóstol. Tyvärr förstördes alla kopior av denna film i en eldsvåda.

Tips: SF Kids, playkanalen för barn har massor av animerade filmer, inklusive svenska klassiker som Pippi Långstrump.

Tecknad film, animerad film och stop motion

Det finns tre typer av animerade filmer. De första tecknade filmerna tecknades för hand och bestod av en lång rad av tecknade bilder som man spelade upp i en sekvens. Detta var ett oerhört tidskrävande och dyrt jobb.

Buzz LightyearSedan kom datoranimerade filmer. Den första animerade filmen som gjordes helt med datorer var Toy Story av Pixar, från 1995. Även vanliga spelfilmer använder sig numera av animerade sekvenser, och denna teknik blir allt mer avancerad. Den första filmen som kombinerade klassiskt tecknat med spelfilm var Vem satte dit Roger Rabbit från 1988.

Den tredje typen av animerad film kallas stop motion och är egentligen den äldsta formen av animation. Stop motion går helt enkelt ut på att man får ”döda” figurer att se levande ut genom att spela upp fotomontage i en sekvens. Ofta använder man lerfigurer, dockor eller lego för att skapa enklare stop motion-filmer. Nuförtiden kan man enkelt göra egna stop motion filmer med hjälp av till exempel appar till mobiltelefonen.

Trender inom animerad film

Just nu, och sedan några år tillbaka, är det väldigt populärt med japansk animerad film, så kallad anime. Många animefilmer vänder sig till en lite mer vuxen publik. Exempel på japansk animerad film för barn inkluderar klassiker som Pokémon och Digimon.

En annan trend, som skapades av Pixar, är animerade filmer med manus som vänder sig till hela familjen. Filmer som Toy Story har till exempel ett manus med roliga scener som barn gillar, samtidigt som man gör popkulturella referenser för vuxna.

I framtiden kommer vi förmodligen att se fler filmer som ser ut som spelfilmer fast är helt animerade (som stora sekvenser av Avatar var).

Tips: Babyshop är en underbar butik med bland annat figurer och kläder från filmerna.

De tio bästa animerade filmerna

Enligt oss är följande titlar de bästa animerade filmerna någonsin. Orsaken till att ingen svensk tecknad film finns med i listan är helt enkelt att det har gjorts för få animerade filmer i Sverige och ingen av dem sticker ut.

 1. Klassisk stop motion film
  Den fantastiska räven

  Den fantastiska räven regisserades av den välkände regissören Wes Anderson (som annars är känd för spelfilmer som Royal Tenenbaums och Rushmore). Den fantastiska räven är en stop motion-animerad film med Roald Dahls barnböcker som förlaga. Filmen är mycket vackert animerad, och dess lite småmärkliga och filosofiska humor samt egensinniga karaktärer gör den till en klassiker. Den borde ha fått mer uppmärksamhet när den kom. Räven spelas för övrigt av George Clooney och hans fru av Meryl Streep.

 2. Toy Story 3 är en fantastisk berättelse som passar alla åldrar. Pixars kronjuvel så här långt.
 3. Hitta Nemo är ytterligare en modern klassiker av Pixar (2003). Jakten på den lilla fisken som försvann kommer att uppskattas av barn (och vuxna) i flera generationer. Nyligen hade den nypremiär i 3D.
 4. Råttatouille är en stor favorit bland såväl barn som vuxna. Filmen som hade premiär 2007 (Disney Pixar) handlar om råttan Remy som bor i Paris och drömmer om att bli en mästerkock.
 5. Törnrosa är en Disney-klassiker som kom redan 1959. Den var den sista tecknade filmen som producerades av Walt Disney. En tidlös saga.
 6. Lejonkungen måste förstås vara med på en sådan här lista. Den släpptes i början av 90-talet och har sedan dess behållit sin förstaplats i listan över de mest inkomstbringande tecknade filmerna genom tiderna.
 7. How to train your dragon är en mycket charmig historia (Dreamworks, 2010) om en vikingapojke som tar en drake under sin vingar.
 8. Toy Story 2 kom 1999 och var då ett tekniskt mästerverk Det är den fortfarande, men det är den välberättade historien som gör att den alltid kommer finnas högt upp på listor som den här.
 9. Spirited away är förmodligen den mest kända japanska animerade filmen någonsin. Den vann också en Oscar för bästa animerade film 2003.
 10. Skönheten och odjuret är en tidlös Disney-saga som kom i en animerad version 1991. En underbar historia för hela familjen.

Köp animerade filmer billigt på nätet

Här kan du köpa klassiker såväl som nya tecknade filmer, och boka kommande animerande filmer.  Vi Gillar Cdon eftersom deras utbud och priser är riktigt bra och för att de alltid levererar snabbt.

Har du tips på nya animerade barnfilmer? Eller du kanske tycker din favorit borde ha varit med i listan över tidernas bästa animerade film? Skriv gärna till oss nedan.