Kategorier
Leksaker barn

Dockhus – allt om dockskåp – historia och var du köper Lundby billigt

Dockskåpet Småland tillverkat av LundbyDockhus är ett litet leksakshem i miniatyr (i Sverige kalla vi dem också för dockskåp). Dockhusen har en historia som sträcker sig 400 hundra år tillbaka i tiden. Dessa små miniatyrer av idealiserade bostäder, som var väldigt detaljrika, var dock till för vuxna, och det var enbart den rika adeln som hade råd med att bygga dem. Små miniatyrhem med avbildade människor och djur har dock funnits i tusentals år. De tidigaste exemplen finns bevarade från det antika Egypten, där man av religiösa skäl placerade små kopior av faraonernas hem i gravkammare.

I slutet av 1700-talet började det dyka upp dockhus som var lite mer realistiska och ser ut ungefär som dagens dockhus, som även barnen kunde få leka med. Dessa tidiga dockhus var handgjorda i trä. Efter den industriella revolutionen på 1800-talet började man massproducera dockskåp, och efter andra världskriget började även medelklassfamiljer få råd att köpa dockhus tillverkade i plåt med plastmöbler till barnen.

Köpa dockhus på nätet

Även dockskåp finns numera att köpa lite billigare online. CDON hittar du bland annat klassiska Lundby dockhus i trä (som modellerna Småland och Gotland), samt andra fina dockskåp och tillbehör som små, dockor, möbler, kök och spis.

För att hitta ett begagnat dockhus rekommenderar vi Tradera. Här hittar du även fina, vintage dockhus till bra priser. Ibland kan du även hitta byggsatser och tillbehör för dig som vill bygga dockhus.

Klassiskt amerikanskt "dollhouse"

Vi gillar framförallt klassiska, amerikanska dockhus (som det på bilden). I Sverige kommer det populäraste dockskåpet från tillverkaren Lundby. Företaget Lundby uppstod i stadsdelen med samma namn i Göteborg 1947. Designern Per Börfelt ansåg att de dockhus och dockmöbler som fanns i leksaksaffärerna var tråkiga och kunde göras mycket bättre.

Inspirationen hittade han i dåtidens ”riktiga” hus som skulle vara moderna, det vill säga de skulle vara enkla att tillverka, vara ekonomiska samtidigt som de skulle vara detaljrika. Lundby blev en stor succé, inte bara i Sverige utan även utomlands, som USA. Dockhusen behövde dock anpassas för den amerikanska marknaden, med lite större, maffiga dockhus.

Har du tips på var man kan köpa dockhus, dockmöbler, byggsats, etc. billigt på nätet? Skriv gärna nedan.