Kategorier
Tips

Rita och måla – appar|mac & PC|block och pennor|online

Ett litet barn som målar med penselDet finns fler alternativ för att lära sig rita och måla än någonsin. Det bästa och roligaste sättet är och förblir vanliga blyertspennor och ritblock, penslar och dukar, men visst är det kul att lära sig rita och måla med datorn eller mobilen också! Mer tips om det nedan.

Ritblock, pennor, målarböcker, kritor, penslar, färger och alla andra hjälpmedel du kan tänka dig för att rita och måla hittar du billigast på nätet. Vi rekommenderar främst Babyshop och CDON. I dessa webbshoppar hittar du billiga ritblock med färgat papper, dinosaurie eller hästar målarbok, pennor, gatkritor, roliga pennskrin och mycket annat roligt för barn som älskar att måla och rita!

Måla och rita med mobilen eller surfplattan – Android och iPhone

Att rita och måla med hjälp av appar till mobilen eller surfplattan är ett mycket pedagogiskt och enkelt sätt att lära sig på. Vi rekommenderar ”Rita och sketch” eller ”Finger Paint” till iPhone och iPad. Till Android rekommenderar vi ”Finger Paint” och ”Sketch Easy.

Rita med datorn – Mac och PC

Till Mac finns ett bra ritprogram som är enkelt att använda. Programmet heter kort och gott ”Rita” och är så vitt vi förstår gratis. Det bästa alternativet till både PC och Mac är programmet ”Tux Paint – Rita med barnen”. Detta suveränt flexibla ritprogram är också helt gratis. Sedan finns det ju såväl till PC som Mac (och Linux) komplicerade och dyra program för att rita med från Adobe (som bland annat tillverkar Photoshop). Dessa är dock lite för komplicerade för de flesta barn. Och för vuxna också för den delen.

Rita online

Det finns massor av olika mer eller mindre enkla ritprogram på nätet. Gör helt enkelt en sökning på ”rita online” så får du upp massor av förslag. Vi brukar dock vara mycket försiktiga med spel och andra program som är riktade mot barn på nätet. Flera sidor innehåller virus (även om det inte är så vanligt) men framför allt kryllar de med annonser som stör upplevelsen. Påfallande ofta hänger sig dessutom dessa sidor.  Ett ritblock, eller en app till mobilen är pålitligare.