Kategorier
Kul för barnen

Flyga drake – om drakflygning

Flygande drake
Drakflygning har funnits i flera tusen år!

Att flyga drake med linor är något som barn och vuxna älskat i nästan 3000 år.

Drakflygning uppfanns i Kina där det även fanns gott om tillgång till material, som sidentyg, bambuträd och rep. Det finns dock vissa som hävdar att man utvecklade konsten att flyga drake ännu tidigare i Indonesien. Denna uppfattning baseras på grottmålningar.

Kineserna använde de flygande drakar som ett sätt att mäta avstånd, testa vinden, och kommunikation inom militären.

Det var den legendariske upptäckaren Marco Polo som förde med sig drakflygning till Europa på 1200-talet. I början såg man drakflygning mest som en kuriosa men under 1700- och 1800-talet började vissa europeiska länder att använda sig av drakar i vetenskapliga syften. Det kanske mest berömda experimentet som involverar en drake är Benjamin Franklins berömda experiment 1750, då han med hjälp av en drake bevisade att blixtar består av elektricitet.

Från mitten av 1800-talet till innan första världskriget inföll drakflygningens gyllene period. Man använde dem inom meterologin, för att fotografera från höga höjder, och så vidare. Dessutom började de bli populära för barnen att leka med.

Ofta är drakar (vilket har tusenåriga anor) byggda att efterlikna flygande insekter, mytologiska figurer, fåglar och olika ”monster”.

Tips på var du kan köpa en billig flygande drake

Det finns att köpa enkla och billiga drakar för någon hundralapp i leksaksaffärer. Vi rekommenderar också att du kollar in Babyshop på nätet, som har ett fint utbud av billiga och bra flygande drakar. Utbudet rör sig om lite bättre leksaksdrakar. Om du ska köpa drakar att använda i tävlingar får du vända dig till en specialbutik eller importör.

Vill du se en utställning om flygande drakar så finns det en permanent utställning i konstgalleriet ”Art & Hologram” i Tidaholm.

Missa heller inte den hyllade filmen ”Flyga drake” som är baserad på boken med samma namn och handlar om Amir som växer upp i Afghanistan på 70-talet. Drakflygning har för övrigt en mycket stor plats i den afghanska kulturen.

2 svar på ”Flyga drake – om drakflygning”

Hejsan! Jag läste just det som stod skrivet om att flyga drakar, väldigt bra skrivet. Jag undrar om jag möjligtvis skulle kunna få använda den texten till en hemsida som jag ska göra om drakar. Jag har nämligen tänkt göra en drakfestival

Det är inga problem, Malin. Använd texten du! 🙂

Svara

Kommentera