Kategorier
Barnfilmer

Julfilm – lista med bra julfilmer för barn och vuxna – bästa svenska och utländska filmerna

De flesta gillar att förhöja julstämningen lite extra med en riktigt bra julfilm. Vissa föredrar komedier, andra drama eller äventyr medan barnen mest gillar animerade julfilmer. Vår lista bjuder på allt från sockersöta, tecknade julfilmer för barn, samt mysiga filmer som hela familjen uppskattar att samlas kring och ett tips på den mest barnförbjudna (men också roligaste) filmen om en tomte någonsin! Barnfilmer och familjefilmer under 2018.

Först vill vi ge er tips på var ni kan köpa såväl nya som gamla julfilmer billigt på nätet. CDON har ett mycket bra utbud. Ni kan även kika till dem för tips på nya julfilmer 2018. Missa heller inte den mycket prisvärda Play-kanalen SF Kids!
Populär svensk julfilmDen mest populära julfilmen för vuxna i Sverige är nog Tomten är far till alla barnen, med Fanny och Alexander som starkaste konkurrent. Den mest populära barnfilmen är utan tvekan Trolltyg i Tomteskogen. En annan svensk klassik julfilm, som kan ses av hela familjen, är förstås Sunes jul.

Lista på bra amerikanska julfilmer för barn och vuxna

James Stewart i ett underbart livDen kanske bästa av alla amerikanska julfilmer måste ändå anses vara ”It´s a wonderful life” (Livet är underbart) med Jimmy Stewart i huvudrollen. Den spelades in 1946, och visas årligen på olika kanaler runtom i världen runt julen, så även i Sverige. Det är ett underbart liv är en dramafilm/komedi som utspelar sig kring julen. Filmen vänder sig mest till vuxna, men även ungdomar och lite äldre barn uppskattar den.

En annan klassisk julsaga är Scrooge (Dickens). Den finns i många filmade, främst amerikanska, versioner men vi gillar den från 1988 (spökenas hämnd) med Bill Murray i huvudrollen bäst.

GrinchenGrinchen är en annan populär julfigur som barnen kanske gillar lite extra (se gärna versionen Julen är stulen med Jim Carrey).

En populär familjefilm med jultema är den underskattade och animerade filmen Polarexpressen med Tom Hanks i en av huvudrollerna. Ett päron till farsa firar jul med Chevy Chase går också hem i alla åldrar, och Ensam Hemma-serien likaså.

Tips – de bästa julfilmerna för vuxna

För er som gillar romantiska komedier i julmiljö är brittiska Love actually med Hugh Grant ett måste. The Holiday med Cameron Diaz och Kate Winslet är också ett bra val i den romantiska julgenren.

Billy Bob Thornton som Bad SantaVill ni se den bästa, barnförbjudna (denna film är verkligen inte lämplig för barn), komedin om den mest förtappade och snuskiga tomte som någonsin porträtterats på film måste ni se Bad Santa från 2003 med Billy Bob Thornton i huvudrollen! Den är mycket rolig (i alla fall om man gillar rå sarkastisk humor som ändå någonstans har hjärtat på det rätta stället).

En lite annorlunda julfilm som vi vill tipsa om är sanningsberättelsen Joyeux Noel (Fiendeland) som handlar om hur de stidande parterna la ner vapnen för att fira jul tillsammans vid den fruktansvärda fronten under första världskriget.