Kategorier
Resa med barn

Camping i Sverige – tips på landets bästa campingplatser för barnfamiljer

Svenska flagganCamping som fenomen går upp och ner i popularitet. Just nu är det återigen väldigt inne att semestra i Sverige igen, och eftersom det tyvärr är ganska dyrt med boende i vårt land är en semester i en campingstuga eller husvagn, husbil eller tält ett alldeles ypperligt alternativ. Dessutom tippar man att resor inom Sverige, som ett budgetvänligt alternativ, kommer slå rekord under 2015. Nedan har vi sammanställt en lista med Sveriges bästa och mest populära campingplatser.

Sveriges bästa campingplatser

 • Om du vill campa med barn kanske du bör besöka Röstånga Camping och Bad i Skåne. Röstånga vann nämligen priset ”Sveriges bästa familjecamping” för ett par år sedan och är en stark kandidat till titeln även 2015. Röstånga camping har bland annat ett barnvänligt poolområde, lekområde och massor av aktiviteter för barn. Dessutom finns det goda möjligheter till fiske i närheten och alla gäster på campingplatsen får gratis inträde på Helsingborg Djurpark när de har öppet.
 • Om du hellre campar i norra Sverige så är Skellefteå camping ett bra alternativ. Denna norrländska campingplats var i fjol nominerad till bästa familjecampingen i landet.
 • En annan bra campingplats i Norrland är Pite havsbad. Den mycket långgrunda stranden och de välskötta faciliteterna gör Pite havsbad mycket barnvänligt.
 • Landets kanske vackraste camping hittar man på Böda sand som ligger på norra Öland. Dess ändlösa stränder gör att Böda sand är det närmaste en utlandssemester du kan komma om du campar i Sverige. Faktum är att stranden här är Sveriges längsta strand. På Böda finns också ett stort pool- och relaxområde.
 • Om du vill ha närhet till shopping och stadspuls under din campingsemester föreslår vi First Camp Tylösand utanför Halmstad. Detta är dock kanske inte första valet för barnfamiljen, utan snarare för den som reser själv eller med äldre tonåringar.
 • Ett mycket exotiskt ställe att campa på är helt klart vackra Fårö på Gotland. På Gotland är det dessutom fler soltimmar än på fastlandet.
 • Det finns flera vackra campingplatser i Bohuslän. Mångas favorit är dock Ramsvik Stugby & Camping vid Hunnebostrand. Köper du ett paket får du möjlighet att både fiska krabba och besöka Nordens Ark.
 • En annan favorit i Bohuslän är att campa på någon av Strömstads alla campingplatser.  Vill du till exempel testa på en femstjärnig camping finns ju alltid läckra Daftö Resort.
 • Gillar du Värmland? Vi föreslår då Ingestrand i Arvika. Stranden ligger precis vid den rena och vackra Glafsfjorden. Dessutom är det bara ett par kilometer in till pittoreska Arvika med mysiga små affärer, parker och restauranger. Missa inte att besöka den vackra sjön Racken när du ändå är i närheten.

Se video med bilder från de olika campingplatserna:

Statistik om camping i Sverige

 • De städer och områden som är mest populära för camping-besökare är Borgholm på Öland, följt av västkustens pärlor Strömstad, Varberg och Falkenberg. Sedan kommer Halmstad, Tanum, Mörbylånga, Sotenäs, Uddevalla och slutligen Gotland.
 • Svensken vill ha sol och närhet till bad under sin semester. Enligt SCR (Sveriges Camping och Stugföretagares Riksorganisation) finns det 500 campingplatser i Sverige. 3 av 4 campingar har en badplats vid havet eller sjön.
 • Förra året så övernattade man runtom på svenska campingplatser under sammanlagt snudd på 15 miljoner nätter. Hälften av alla dessa gästnätter stod svenskarna själva förr. Campingturister kommer det dock från hela världen, mest från Norge.
 • Det vanligaste sättet man campar på i Sverige är med husvagn. Campingstugor och husbilar kommer dock mycket starkt.

Har du tips på en riktigt bra camping i Sverige 2015 (gärna familjevänligt)? Ett smultronställe som kanske inte är så känt? Skriv gärna ditt tips nedan till oss.

Ett svar på ”Camping i Sverige – tips på landets bästa campingplatser för barnfamiljer”

orsa camping är en jätte fin camping med fin badstrand men finns även poolbad. massa utav aktiviteter. nära till orsa björnpark och tomteland i mora. kan garantera att barnen har det superkul där. det hade iallafall mina trots regn när vi var där.

Kommentera