Kategorier
Kul för barnen

Skattjakt för barn

Skattjakt med två barn utklädda till sjörövare Att anordna en skattjakt som tema för barnkalaset är en evig favorit bland de minsta. Det finns flera olika tips för att piffa upp såväl själva skattjakten som kalaset. För att göra kalaset lite roligare för barnen rekommenderar vi att ni verkligen lägger ner er på roliga detaljer:

  • Byt namn på tilltugg och drycker. Till exempel kan den röda saften eller bålen kallas för ”piratblod”, och vindruvor är ”ögon”, spaghetti är ”maskar”, etc.
  • För att enkelt göra en pirattårta kan du använda dig av pirat-leksaksfigurer och segelbåtar som dekoration. Och varför inte gräva ner små chokladägg som ”skatter” i tårtan?
  • Inbjudningskortet ska förstås se gammalt och slitet ut, med brända kanter. Infoga gärna en skattkarta med inbjudningskortet.
  • Prata sjörövarspråk med barnen.
  • Klä ut såväl dig själv som barnen med klassiska piratkläder och attribut som randiga tröjor, snusnäsdukar och sminkade ärr och plastkrokar, stora buskiga skägg, ögonlappar, etc.

Tips på Skattjakt för barn

Johnny Depp som piratPlanera en skattjakt med en enkel karta där varje utpekad ledtråd på kartan leder till en ny ledtråd om var nästa ledtråd befinner sig. Var noggrann med att göra ledtrådarna så synliga som möjligt, som att skriva dem på orange papper.

Tänk på att anpassa skattjakten efter barnens åldrar.  Till och med barn så små som 2 år kan leka skattjakt om man använder bilder istället för ord som ledtrådar och håller sig till hemmet (till exempel en bild på badrummet vars badkar innehåller en liten god skatt). De äldre barnen gillar kluriga gåtor som ledtrådar! Begränsa antalet ledtrådar som leder till en skatt till barnets ålder. Till exempel kan en sexåring lätt klara av att lösa sex ledtrådar innan han eller hon tappar tålamodet.

Man kan också skriva upp en lista på vanliga föremål som barnen ska hitta, och de som hittar alla föremål först vinner skatten. Ett annat tips är att sprida ut ett visst antal mynt på gräsmattan. Barnen ger sig inte förrän de hittat vartenda ett.

Här hittar du tips på hur man kan göra en skattkarta. Här kan du läsa lite tips om tillbehör och annat till ett piratkalas. 

Barn älskar sjörövarkalas
Sjörövarkalas

Kommentera