Kategorier
Kul för barnen

Piratkalas – barn älskar ett riktigt sjörövarkalas

Maskeraddräkt för sjörövarkalas Piratkalas har man förmodligen anordnat länge, men de har blivit extra populära de senaste åren tack vare filmen ”Pirates of the Caribbean” med Johnny Depp.

Nyckeln till att anordna ett riktigt bra piratkalas ligger i detaljerna. Vi vill rekommendera Babyshop som säljer mycket bra tillbehör till piratkalaset, som till exempel ”guldmynt”, ballonger med dödskallar, pirathattar, maskeraddräkter med pirat-tema och mycket annat för den som vill anordna ett barnkalas med och för små pirater. Här kan du köpa allt du behöver för kalaset!

Inget piratkalas vore ju heller komplett utan en skattjakt och inbjudningskort som passar in på temat. I följande artikel kan du läsa fler tips om hur man ordnar ett bra kalas med skattjakt. Vi tycker att den bästa leken för ett piratkalas är just en skattjakt, men här kan du läsa tips på fler roliga lekar.

För bland annat pirat-teman till kalaset rekommenderas butiken Partykungen.

Någon på sjörövarkalaset kanske undrar vad piraterna egentligen var för några?

Sjörövaranas historia är lika lång som båtens historia, det vill säga det har alltid funnits pirater, även i våra vatten. Man kan ju säga att de norska, svenska och danska vikingarna var kanske historiens värsta pirater. De plundrade och skövlade kuststäder runtom i Europa i flera hundra år. De började någon gång på 700-talet och gav sig inte förrän i början på 1000-talet.

Det ska också nämnas att de svenska vikingarna faktiskt var lite snällare än sina norska och danska bröder. De föredrog handel framför att hugga med svärdet och yxan. När ditt barn växer upp måste du uppmuntra han eller henne att läsa den kanske bästa svenska boken någonsin: Röde Orm av Frans G Bengtsson. Den är en mycket spännande och rolig historielektion!

anne bonny - kvinnlig pirat
Det fanns tjejpirater också

När vi tänker på pirater tänker vi kanske främst på en pirat som ser ut som Johnny Depp i ”Pirates of the Caribbean”. Denna typ av pirater härjade på världshaven från 1500-talet och framåt. De riktade in sig på dyrbara laster som skeppades från ”Den nya Världen” i Amerika.

Även i våra tider finns det pirater som kapar skepp, särskilt runt Somalia och vissa håll i Asien. Men dessa moderna pirater kommer nog aldrig ge inspiration till ett piratkalas.