Kategorier
Kul för barnen

Spel 2022 –bra barnspel för äldre och yngre barn

Förra året var ett bra spelår och det släpptes väldigt många spel-titlar för såväl mobiler och surfplattor som konsoler och datorer. Dessutom blev marknaden för online spel något bättre också (det är en marknad som blir bättre i takt med att Internet blir snabbare). 2020 ser ut att bli ett riktigt fint spelår, men det är fortfarande tyvärr lite dåligt med svenska översättningar, även på stora titlar.

Det absolut största spelet de senaste åren har varit Lego Star Wars (även de mindre barnen kan spela igenom ”The Force Awakens”, var film-version hade 11-årsgräns). I fjol släpps det en ny Star Wars film igen samt populära serien The Mandalorian, och det kommer att komma nya lego, och andra titlar, i kölvattnet av dessa releaser.

På denna sida kan du hålla koll på de flesta kommande spel (allt från PC och MAC till konsoler och handhållna spel, etc.), och även köpa dem billigt.

Branschen för barnspel, och spel i ren allmänhet, har blivit så stor i och med uppkomsten av iPhones och android-telefoner och en ständigt växande ström av online-spel att den är svår att greppa. Men några av de riktigt stora, kommande spelen under åren blir:

Olika Bamse-spel då den snälla björnen firade 50 år nyligen.

Skärmavbild 2017-01-24 kl. 11.27.30

Några barnvänliga dataspel från de senaste åren (som håller än)

Sim City finns nu även till Mac

 • Abzu (ett spel utan våld som går ut på att utforska världen under vatten).
 • Legend of Zelda: Breath of the wild. Finns till Wii U ich Nintendo Switch. Andra titlar inkluderar The Legend of Zelda: The Wind Waker och Twillight Princess.
 • Pokemon Go (mobilspel, Android och IOS).
 • Star Fox Zero (Wii U)
 • Klassikern Sim City (datorspelet som går ut på att bygga och sköta om en hel stad) släppte äntligen ett nytt spel förr förra året. Dock var det många problem med spelet och man var till exempel tvungen att vara online för att spela det. Nu har man dock fixat alla problem så vi tipsar gärna igen om detta fina spel. ”>Sim city 5 är lite komplicerat för de minsta barnen, men för lite äldre barn är Sim City fantastiskt lärorikt och mycket kul. I början på 2015 släpptes också en komplett utgåva för Mac!
 • Under förra året släppte Nintendo en ny Super Smash Bros och även Mario Kart 9. 
 • Det stora som händer under 2016-2017 är annars att Super Mario Bros, och andra Nintendo-spel, kommer till IOS, så man nu kan spela dessa spel på sin iPhone eller iPad. Senare lär de också komma till andra system, som Googles Android. Men först ut är alltså Mario Bros på IOS!
 • Tycker du det är jobbigt med en unge som tjatar på att de vill spela krigsspel som Call of Duty eller Battlefield? Satsa då på Plants vs Zombies Garden Warfare (”krig i trädgården”), som är ett skjutspel, fast växter som skjuter blommor mot zombies. Spelet har en 7-årsgräns och har fått bra betyg även av vuxna spelare. Spelet kom förra året men det känns på sin plats att rekommendera det ändå.
 • Förra årets största spel, och det håller förstås än, vad det gäller LEGO-dataspel blev LEGO Jurassic World som släpptes under hösten.
 • Det populära bilspelet Gran Turismo släppte sin sjunde titel under året.
 • Det blir också allt mer vanligt att leksaker och videospel strålar samman, att det följer med leksaker till apparna eller TV-spelen. Exempel inkluderar Skylanders, Disney Infinity och Bilar. Dessa ger en mer fysisk dimension till spelandet som barnen uppskattar.

Andra trender för barn inkluderar bland annat kodningsprogram som stimulerar deras fantasi och skapandeförmåga. Titlar som Scratch, Codeacademy och Gamestar Mechanic är mycket populära i USA. Vi är osäkra på när det kommer svenska översättningar, men frågan är om det ens behövs. Dock rekommenderas appen Hopscotch som är översatt till svenska dom bland annat ger barnen en introduktion till hur man skapar TV-spel.

 • För bra nya spel för de mindre barnen till iPhone och Android rekommenderas spel från Sago (systerbolag till Toca Boca). Testa gärna det nya lilla spelet Sago Mini Road Trip. Mycket fantasirikt spel!

Fler nyheter spelåret 2016 – fler spel till de nya konsolerna 

Xbox 360 och Playstation 3 fick båda efterlängtade uppföljare för några år  sedan, Xbox 1 respektive Playstation 4. De  är ett mycket bättre köp än Nintendos senaste konsol, Wii U, som fått lite ljumma recensioner och säljer dåligt. Men som sagt, Nintendo har flaggat för att de kommer med något helt nytt, och historiskt sett så kan ingen slå Nintendo på fingrarna vad det gäller att skapa underbar spel för barn.

I och med att det släpps nya konsoler råder är det också rekordlåga priser på såväl Xbox 360 som Playstation 3. Du kan också köpa dessa konsoler för under tusenlappen på Blocket.

Kolla in denna sida om dina barn föredrar sällskapsspel.