Kategorier
Barnkläder

Gummistövlar barn – köp bäst i test 2024

När man väljer gummistövlar åt sitt barn gäller det att se till att de är bra utformade för fötterna och inte för platta (eller styva eller mjuka) och att de är gjorda i ett material som inte läcker giftiga ftalater. De ska dessutom hålla värmen, men ändå andas, och tåla bus och lek utan att gå sönder. Kort sagt, man bör satsa på kvalitet.

Tretorn Regn

För några år sedan gjorde sajten Testfakta ett stort test på regnstövlar för barn. Kriterierna för testet var att stövlarna skulle sitta bra, att sulorna är styva och att gummistövlarna ger bra stöd för foten och är allmänt stabila. Föga förvånande klarade bara hälften av stövlarna testet.

De som klarade sig bäst var kvalitetsmärken som Viking och Tretorn, Även Rusta och Din Sko fick bra test-betyg. Livsmedelskedjornas, COOP och ICAs, billiga slit-och-släng stövlar klarade sig inte lika bra i testet. ICAS och COOPS märken när det gäller barnkläder brukar genomgående få ganska dåliga betyg i olika ”bäst-i-test”-undersökningar. I deras senaste test-undersökning från förra året var märket Crocs bäst och Polarn & Pyret sämst. Även bäst-i-test.se rekommenderar Crocs (Handle it Boot). I det allra senaste testet vann ”Tretorn Terräng” utmärkelsen.

Du kan köpa Crocs till bästa priset på CDON.

Crocs regnstövlar blev bäst i test

Köp kvalitetsstövlar för barnen online. 

För bara några år sedan gjorde SVT Plus ett test och gav Tretorn utmärkelsen ”Bäst i test”. Croc klarade sig genomgående bra även i denna testundersökning, men fick kritik för att de krympte snabbt i ugn där man påskyndar åldrandet av stövlarna. Så, kanske om du hade tänkt att barnet skulle ha sina stövlar i flera år är ändå Tretorn att föredra. Sämst betyg i detta test fick stövlar av märket Lejon. De håller inte för längre promenader.

Det finns flera aktörer som främst satsar på ett utbud av söta stövlar med olika mönster och färger. Vi rekommenderar dock som sagt att man i första (även om det ena inte utesluter det andra) kvalitet från märken som Viking eller Tretorn. Köp Tretorn på Sveriges största online-butik för skor, Footway. De har modeller som Hajk, Ebba och Nord. Tretorns senaste kollektion heter ”Gränna”. De söta stövlarna kommer i olika färger, bland annat orange som den nedan.

Tretorn Gränna orange

I vår artikel om regnkläder för barn hittar du även andra tips på bra online-alternativ för gummistövlar. Läs även våra tips på höstskor och vinterskor.

Att tänka på

I de flesta test brukar det visa sig att gummistövlar innehåller det giftiga ämnet ftalater, men detta farliga ämne har lyckligtvis blivit mindre vanligt sedan EU satte ner sin stor fot… Men som vanligt undviker du risken att köpa ett par stövlar med farligt material om du satsar på ett par välkända kvalitetsstövlar. Undvik de billigaste outlet-märkena som inte ens har ett varumärke.

Det är inte bara materialet som är viktigt när man väljer rätt gummistövlar för sitt barn. Om stövlarna är dåligt utformade och är för mjuka och platta så resulterar det snabbt i trötta och onda fötter och ben. Det skiljer för övrigt inte värst mycket i pris mellan ett par dåliga regnstövlar och ett par riktigt bra. I Testfaktas test var det Everests stövlar som var minst stabila.

Tänk också på att stövlarna bör ha reflexer!

Fodrade gummistövlar kan också vara bra när det är slaskigt och kallt ute. Många tycker dock att fötterna andas dåligt i fodrade stövlar och att de behåller fukten efter att man kommit in. Ett bra alternativ är ett par vanliga gummistövlar med ullsulor (raggsockor har också fungerat i alla tider) som man kan ta bort när det börjar bli varmare och torrare. Det finns också märken som säljer gummistövlar med avtagbart foder.

Bäst i test 2024

Hunter-stövlar

Enligt flera amerikanska studier är det Hunter som tar hem bucklan som bästa regnstövlarna för barn även 2024. Hunter är världens mest kända tillverkare av regnstövlar och grundades i Storbritannien i mitten av 1800-talet. Hunterstövlar är dock ofta lite onödigt dyra.

Vilka tycker du är det bästa paret gummistövlar 2024? Skriv en kommentar här nedanför.

Läs om mössor för barnen.

2 svar på ”Gummistövlar barn – köp bäst i test 2024”

Hej!
Jag tittar på gummistövlar åt min dotter som är 1,5 år. Jag har funderat kring tretorn scuba child. Min dotter har en tendens att sätta sig i vattenpölarna och då åker alltid lite vatten in under galonbyxorna och jag är då orolig att gummistöveln inte håller tätt eftersom det är ett annat material ovan ankeln. Vad tror ni? Eftersom det fortfarande är ganska kallt ute vill jag ha en gummistövel som även är lite fodrad men som ändå går att ha på sommarn.

Med Vänliga Hälsningar Eva Kull

Vi har varit jättenöjda med tretorn scuba och har köpt dem i flera år nu. Framförallt gillar jag att de sitter så bra på barnets fötter, de är sköna att gå i och känns lite mer uppbyggda, bekväma, än vanliga gummistövlar. Är ju viktigt eftersom barnen går mycket i stövlar på hösten och våren. Vi har inte alls upplevt att det har kommit in vatten, neoprenet är mjukare mot benen men har inte upplevt att strumporna eller barnet blivit blött.

Stängt för kommentering.