Kategorier
Övrigt för barn

Tips på att spara pengar åt barnen

Ska man ens spara pengar åt barnen?

En liten kille med sin sparbössaI de flesta andra länder är det en del av traditionen att man sparar pengar inför barnens framtid, främst för deras utbildning. Men det är även kutym att man sparar åt dem för att de enklare ska komma in i vuxenlivet, med pengar till köp av bostad, körkort, etc.

I Sverige har vi dock under en lång tid förlitat oss på att trygghetssystemen hjälper unga vuxna med pengar till bostad, gratis utbildning, etc. Systemen har dock under snart ett decennium vittrat sönder i fogarna och det är inte ovanligt att många unga vuxna tvingas bo kvar i barndomshemmet under längre perioder, helt utan hjälp av samhället. Dessutom har återbetalningsreglerna blivit allt hårdare för studiemedel. Det bästa är att man lånar så lite som möjligt eftersom ett CSN-lån nu i det närmaste är att likna med en skuldfälla.

Många tycker samtidigt att det är att göra barnen en björntjänst att spara pengar åt deras eftersom de tycker att barnen behöver lära sig att vara ekonomiskt självständiga redan från en tidig ålder. Men som sagt. Detta är lättare sagt än gjort med tanke på dagens ungdomsarbetslöshet och många svenska föräldrar tvingas istället lösa det genom att de ”lånar ut” pengar till sina vuxna barn. Pengar som de i många fall inte får tillbaka då deras barn har svårt att komma in i arbetslivet. Då hade det ju varit mer ekonomiskt om man redan från början hade haft en buffert sparat åt dem.

Så vilken är det bästa sättet att spara pengar åt barnen?

Förr var miljonkontot populärt, och det finns flera sådana här konton nuförtiden också, med olika långa bindningstider (begränsningar på när man får ta ut pengarna). Det dessa konton har gemensamt är dock att räntan är väldigt blygsam. Man får vara väldig nöjd om man får tag i ett alternativ som ens erbjuder 3 procent i ränta på barnens sparkonto.

Vi ringde upp fondrådgivare Ulf Åström och frågade honom om det finns bättre alternativ än sparkonto. Enligt Åström så är avkastningen på räntekonton och olika former av ränteplaceringar för låg sett till alternativen. Dessutom är risken att inflationen äter upp en del utav sparandet. ”Beroende på vilken risk man vill ta, vilket tidsperspektiv man har finns det bättre alternativ”. Det bästa alternativet, enligt Åström, när man sparar åt sina barn är, en så kallad kapitalförsäkring.

Med denna sparlösning kan man själv bestämma vilken ålder som pengarna ska betalas ut till barnet, och om man vill ha allt utbetalt i en större summa, eller portionerat ut på flera år. Dessutom finns det skattemässiga fördelar med denna lösning.

Läs mer om det bästa sparandet för barn på Åströms blogg.

Läs också våra tips om att spara pengar till klassen.