Kategorier
Resa med barn

Skidresor med barnen – de bästa skidorterna i Sverige, Norge och alperna

Barn som åker skidor

Redan för över 10 år sedan gjorde svenska skidförbundet en undersökning som dystert konstaterade att svenska barn spenderar allt mindre tid i naturen och att allt färre barn kan konsten att åka skidor nuförtiden. Föräldrarna tar sig inte längre tid att lära barnen att åka skidor utan lämnar det åt skolan (som vare sig har resurser eller tid att lära alla barn att åka skidor). Detta är en trist utveckling som ligger helt i linje med att barn spenderar allt mer tid inomhus, och särskilt då under vintern. Men att få dagsljus och motion är viktigt året runt, och det är då viktigt att barnen lär sig roliga vinteraktiviteter som att åka skidor. Så att de motiveras att ge sig ut även om det är lite kallt.

I denna artikel går vi igenom hur du köper billig skidutrustning och lite annat som kan vara bra att tänka på, samt tips på bra skidorter för hela familjen (och var du bokar billigt).

Skidresor som är lämpliga för barn inom Sverige, Norge och alperna

Såvida ni inte bokar en paketresa med barnrabatt och boka tidigt rabatt, etc. så är billigaste alternativet för hotell på samtliga skidorter (inom såväl som utom Sverige) Hotels.com som har en bra prisgaranti. Boka här.

De bästa och mest populära skidorterna i Sverige är:

  • Sälen som har satsat mycket pengar på att bli så barnvänliga som möjligt. Sälen är ett perfekt val för såväl jullovet som sportlovet. Det finns ett tiotal områden i Sälen som är anpassade bara för barn och man erbjuder skidskolor under loven, och det finns även mycket annat att göra här, inklusive spa och restauranger.
  • Åre är också en mycket bra svensk skidort som passar utmärkt för en skidsemester med barnfamiljen. Det finns flera lättare backar, och skiddagis, med mera. After ski för barn med Björnen som bjuder på saft och anordnar fiskdamm etc. är mycket uppskattat. Dessutom är naturen i sig i Åre en stark upplevelse i sig för hela familjen.
Åre är en fin skidort

Idre (som ligger lite norr om sälen) är också ett mycket bra resmål för hela familjen. Även Idre har flera backar som även de mindre barnen kan känna sig trygga i.

Björkliden, som ligger 10 mil från Kiruna, har också satsat mycket på att bli så barnvänliga som möjligt. Säsongen i Björkliden sträcker sig ända till maj och passar alltså även bra för en skidsemester med familjen under eller efter påsklovet. Här kan barnen också få chansen att uppleva norra Sveriges mest klassiska vinteraktiviteter som scooter, hundspann, etc.

Skidresor till Norge

Norge erbjuder ännu fler närliggande, mysiga skidorter för familjen. Våra norska favoriter är:

Trysil som länge varit det givna första valet för västsvenska barnfamiljer som vill göra något extra kul under sportlovet eller påsklovet. Trysil är mycket mysigt, barnvänligt och vackert. Norge är dock inte billigt (ingen av de svenska skidorterna är billiga heller) så ta med er mat.

Hemsedal har det största anpassade området för skidåkande barn i Norge. För äventyrliga föräldrar går det även att ge sig på aktiviteter som isklättring… Det är inte för inte som Hemsedal kallas Nordens alper.

Vår personliga favorit ligger i ”jättarnas land”, Jotunheimen. I det vansinnigt vackra området hittas den mycket mysiga skidorten Beitostölen.

Skidresor till Alperna

Sverige och Norge i all ära, men de europeiska alperna är ganska svårslagna vad det gäller skidsemester. Oftast blir det inte så mycket dyrare än att semestra i Sverige eller Norge heller.

Det finns svenska resebolag som erbjuder paketresor till de franska, italienska och österrikiska alperna (men även till berget Whistler i Kanada). Billigast är det dock att boka flyg och hotell etc. själv via exempelvis Travelstart.

De flesta av skidorterna i alperna är väl anpassade för barn, men det kanske bästa alternativet är franska Alpe d´Huez som är mycket barnanpassat och lockar till sig alltfler svenska barnfamiljer.

Var ni än hade tänkt resa, Sverige, Norge eller alperna, under något av de stora loven så se till att boka i god tid! Sportlovet, jullovet och påsklovet är tre av de perioder under året som det bokas som mest resor, alla kategorier. Ofta erbjuds du dessutom boka-tidigt-rabatter om du är ute i god tid.

Visste du förresten att du kan kombinera sol och skidsemesterCosta del Sol? Otroligt häftigt för hela familjen! Och det ligger bara fyra timmars flygresa bort. Dessutom går det massor av billiga flyg till Malaga från såväl Sverige som Norge.

Men att åka skidor behöver inte kosta mycket.Det är inte barnen som är kräsna. De blir glada bara det finns en backe eller två att åka i. Därför duger närmaste backe lika bra som en exotisk resa till alperna. Det är ju framför allt viktigt att barnen lär sig åka och uppskatta skidor, både på längden och utför.

Innan man ger sig iväg på en skidresa rekommenderas det först och främst att man lär barnen åka skidor. Vad det gäller utförsåkning så kan barnen börja åka redan i 3-årsåldern då de har tillräckligt starka muskler och bra koordination för att hålla sig upprätta i en liten backe.

Om det inte finns en skidskola i närheten av där du bor så är det bara att själv sätta på sig ett par skidor och visa barnet hur man gör. De lär sig alltid bäst genom att härma en vuxen. Sele rekommenderas för de mindre barnen så de känner sig trygga, och glöm inte att alla ska ha hjälm hur små backarna än är. Föregå med gott exempel och ha en hjälm du också. Klä på dem ordentligt och undvik bomullskläder som drar åt sig fukt och blir kalla.

Utrustning – skidor för barn behöver inte bli så dyrt

Först och främst gäller det att man har tillgång till bra utrustning. Skidor och annan utrustning är dock inte lika dyrt att köpa åt barnen som det var för 10-20 år sedan. Faktum är att priset för vuxna har gått ner också. Att handla online är ett alternativ, men skidor är inte värst dyrt i butik heller nuförtiden och nackdelen med att handla online är ju att man inte kan prova grejerna först.

Men tjänar man inte mer på att hyra skidor då skidsäsongen ändå är så kort? Det brukar beräknas, på ett ungefär, att om man åker skidor mer än två veckor om året så tjänar man på att köpa skidutrustningen. Små barn behöver förresten inga stavar, utan kläder, hjälm, skidor och pjäxor är det ”enda” som behövs.

Ett tips är annars att ni besöker en sportbutik eller outlet i slutet av vinterrean. Då kan man göra stora fynd på skidor, pjäxor, vinterkläder och allt annat man behöver inför roliga aktiviteter under kommande vinter. Loppmarknader och begagnatmarknader överlag är också ofta riktigt billiga vad det gäller skidutrustning. Använd er också av Facebook. Skicka ut en förfrågan i stil med ”har ni skidutrustning för min fyra-åring till salu”? Det är alltid någon som känner någon som har skidor och pjäxor liggandes i förrådet.