Kategorier
Övrigt för barn

Vasamuseet i Stockholm – spännande museum med bra öppettider och priser

WasamuseetÅr 1620 var Sverige en stormakt i Europa. Gustav II Adolf (Lejonet från Norden som han kallades) och hans nyskapande krigskonster hade erövrat stora delar av norra Europa. Än idag så skrämmer man på sina håll olydiga barn i Tyskland med ”är du inte snäll kommer svensken och tar dig”. Regalskeppet Wasa (eller Vasa) skulle bli den svenska krigsmaktens kronjuvel. Det hade aldrig byggts ett större krigsskepp. Dock blev färden för det 69 meter långa skeppet mycket kort. Det sjönk bara strax över 100 meter från stranden till åskådarnas förskräckelse.

När man så bärgade skeppet Vasa 1961 (händelsen var mycket uppmärksammad och sändes på TV i flera europeiska länder) så blev det mer eller mindre genast världens mest berömda skeppsvrak, och det är det än idag.

Information om Vasamuseet – priser och öppettider

Vasamuseet ligger på Djurgården i Stockholm och slog upp portarna för första gången 1961. På den tiden återfanns skeppet i Wasavarvet, men 1990 flyttade Vasamuseet till sin nuvarande plats.

Öppettider från höst till vår: 10-17, alla dagar i veckan (onsdagar har man öppet till 20:00) (1september till 31 maj). Under sommaren har man generösa öppettider och har öppet varje dag från 8.30 till 18:00.

Priser Wasamuseet 2014: Vuxna betalar 130 konor, och barn fram till och med 18 år fyllda går in gratis. För studenter (observera att du måste visa upp legitimation) så kostar inträdespriset 100 kronor. Mycket bra priser överlag med andra ord. Det är nämligen en stor upplevelse att besöka Vasamuseet och det är inte konstigt att det är det mest besökta museet i Skandinavien, med över en miljon besökare varje år. Ett årskort kostar 200 kronor.

Lunchrestaurangen är helt okej och serverar bland annat pannkakor. Dock är det ganska höga priser.

Visningar anpassade för barn på museet

Barn brukar uppskatta ett spännande besök på Wasamuseet (även om de alltid blir lika besvikna när de får höra att man inte får gå in i skeppet). Det bästa för barnen är om du besöker Vasa när det anordnas specialvisningar, som till exempel ”Saker från havsbotten (från 6 år och uppåt) och ”I Vasagrisens spår” (en historia om grisen Lindblom som är lämplig för barn kring fyra år och uppåt). ”Familjespåret” är en specialanpassad tur (som alltid är tillgänglig) för familjen om Vasas historia.

Läs mer om historien bakom regalskeppet Vasa här. Här kan du läsa tips på det mest prisvärda Stockholmspaketet.