Kategorier
Nöjesfält

High Chaparall – fakta om western-parken och tips på boende 2024

Cowboys som rider på High Chaparall

High Chaparall, som fick pris 2017 som ”bästa temapark i Norden” (stora barnsemesterpriset), har fascinerat små svenskar sedan 1966. Nöjesparken grundades av den legendariske smålänningen Big Bengt. Han inspirerades av att ha växt upp i en småländsk bygd där många människor lämnade Sverige för USA. Sedermera bodde han själv en tid i Amerika och när han kom hem byggde han ett Westernliknande fort där bland annat stuntmän gjorde olika halsbrytande uppträdanden.

Sedan dess har High Chaparall, som alltså ligger i Kulltorp, Småland, växt ordentligt och är numera mycket mer än bara ett westernfort. Hela nöjesfältet är som en westernsstad i miniatyr med en kyrka, järnväg med ånglok, ångbåt, guldvaskning, bisonoxar, etc. Här finns till och med en indianö samt en mexikansk by.

På det westerninspirerade nöjesfältet erbjuds barnen massor av olika uppträdanden. Den stora favoriten är cowboyen Lucky Luke som med barnens hjälp bekämpar bröderna Dalton. Ångbåtsturen på floden, saloonshowerna, ponnyridning och guldvaskningen i Klondike är andra mycket roliga aktiviteter.

Som så många andra svenska nöjesparker i år så bjuder 2023 på få nyheter. De senaste åren har kanske den största nyheten kommit i form av Lucky Luke och karaktärer som Bröderna Dalton, men även Billy the Kid och Annie Oakley. Nyheter för ett par år sedan inkluderade: nybyggaren Sven-Erik Johanson som bygger hus ”i den nya världen” tillsammans med barnen. Café Mamma Dalton får besök av de busiga bröderna Dalton och ”Old Mexico” och ”Indianön” har fått fler aktiviteter för de minsta.

En nyhet som introducerades för ett par år sedan är förresten att man kan spela in egna westernfilmer i nöjesparkens nybyggda filmstudio. Filminspelningen kostar dock. Glöm inte bort att om du har en Ipad kan du väldigt enkelt själv göra en kul westerninspirerad ”trailer”-film helt gratis i appen iMovie.

Boende High Chaparall

Det finns camping, hotell och stugor på området. Hotell Big Bengt är kul, och campingen och stugorna är helt okej, om än spartanska. För lite billigare och bekvämare boende i närheten (det kan löna sig rejält) rekommenderar vi att ni tittar till billigaste sajten Hotels.com. Där hittar du hotell i närheten till riktigt bra priser.

Pris för entré 2024

Det är överlag ganska höga priser på High Chaparall och lite dåligt med rabatter och bra erbjudanden.  Barn under 100 cm. kommer in gratis.

Högsäsong är 1 juli till 5 september.

En dagsbiljett under högsäsong kostar 449 kronor för vuxna och 369 för seniorer.

Barn över 2 år. 1 dag 369, 2 dagar 519.

Barn 0-2 år har gratis inträde. 

Öppettider High Chaparall

Westernparken har normalt öppet från maj (19 maj, 2024) till slutet av augusti. Man anordnar även regelbundet olika kvällsaktiviteter på området.

High Chaparall är också namnet på en svensk humorserie av komikerduon Filip och Fredrik. Ännu kändare är den amerikanska western-serien från 60- och 70-talet, ”The High Chaparal”.

Vad tycker du om High Chaparall? Gillar du aktiviteterna, tivolit, etc.? Tycker du priserna är värda ett besök? Skriv gärna en recension nedan.

3 svar på ”High Chaparall – fakta om western-parken och tips på boende 2024”

Tråkigt att det inte finns familjebiljett. Vi med tre barn har svårt att ha råd, då det är stora utlägg inne i parken. En dag med mat och aktiviteter slutar inte under 3000kr och då ska man ta sig dit också. Inte alla barn väl förunnat att uppleva high chaparral.

Det är inget fel på parken en stad skall växa å utväcklas långsamt men många med mig som är där flera gånger om året har denna epåk i blodet och klär upp oss till tänderna inför besöket(åka till high chaparall sevilklädd kan man lika väl stanna hemma)
JA men nu till det tråkiga.
Parken kommer att dö en vacker dag om inte vi vuxna får släppa loss, jag menar absolut inte sprit innehav å supa sig sket full . fylla å sprit hör verkligen inte ihop med vapen å barn.
Nej jag menar t,ex ett område där vi vuxna kan panga loss bland byggnader, ramla i sanden ,ramla ner från taket, lossas slåss, få slå sig lite, komma hem efter en helg med lite blåmårke . vi vuxna kan ochså leka .Jag tror t.o.m dom anställda skulle vara med bland oss.
Ett område Varning ingång på egen risk, höga skottsalvor, o barn under 16 ej tillträde.
Många med mig (vi som håller på med reenactmen +och chappens medborgare+ kompisar) känner att det kommer bli ett nöjesfällt för enbart barnen till slut och vad ska vi vuxna göra då?????”vantrivas”
Jag har personligen träffat å pratat men Big-Bengt några gånger å hans talesätt skulle ristas in i High Chaparalls existens
DET FINNS EN COWBOY I OSS ALLA OCH DET SKALL ALLA FÅ LEVA UT HÄR.
Gör något innan det är för sent

Vuxna har plånboken.
-En DYR entre, blir mindre köp inne
-Många små butiker å affärer med bra priser blir många köp

Plocka tillbaka vuxen sinnet:
vuxna å barn kan leka cowboy tillsammans
annars åker vi till andra ställen JAA det ploppar upp små western aktiviteter lite var i sverige
Jag vill high chaparall skall blomstra vidare
Tack

Tror INTE att parker kommer att dö ut som någon ovan här skrev, den är den enda i sitt slag i norden om inte i norra europa så det är nog ingen risk.
Riktigt synd att man inte kan ha lite rabatt på något sätt då det blir dyrt om man ska sova över och gå in 1-2 dagar med 2-3 barn till exempel, kanske erbjuda bra rabatter på för/efter säsongen……eller något annat.
Hur som helst ett mycket bra och unikt ställe att besöka.
3-e gången för oss nu i sommar och vi älskar verkligen High Chaparall i vår familj, ni som inte har varit där, ÅK.

Stängt för kommentering.