Kategorier
Resa med barn

Höstlovet 2023 – tips på höstlovsresa med barnen

Solen skiner på höstlöv

Höstlovet (som också kallas novemberlov på sina håll) i Sverige är en ganska ny företeelse (fram till mitten av 90-talet hade man istället fler studiedagar under hösten) även om man förr i tiden lät barnen ha ledigt så de kunde vara hemma och hjälpa till med att skörda potatis, plocka lingon, etc. Det kallades då för ”potatislov”. Flera nordeuropeiska länder har höstlov någon gång under oktober eller november.

När är höstlovet 2023?

Det varierar beroende på skola, men de flesta har höstlov vid månadsskiftet oktober/november. De flesta kommuner anordnar olika former av aktiviteter under höstlovet, men det blir allt vanligare att föräldrarna också passar på att ta ledigt och åker utomlands en vecka med barnen.

Tänk på att just veckan då höstlovet infaller är en av de dyraste veckorna att resa på under året. Har sommaren dessutom varit dålig brukar priserna på resor till solen vara ännu dyrare. De flesta skolor (ansvaret ligger i slutändan hos rektorn) brukar gå med på att ge elever ledigt andra veckor på året om man frågar snällt (skribenten jobbade länge som lärare och såg inget fall då eleven faktiskt nekades ledigt).

De bästa resmålen till solen under höstlovet

Vårt favoritresemål är Costa del Sol i Spanien. Finast, och barnvänligast, är Nerja, öster om Malaga. Här finns det också fina möjligheter att hyra hus eller lägenhet en vecka för en billig peng. Billigast, se mer om uthyrning av bostäder i Nerja hos spanskafastigheter.se. Observera, att om ni vill hyra i en månad eller längre under lågsäsong blir priset lägre. Vädret på Solkusten är som oftast riktigt fint ett par veckor in i november, eller längre. Inte sällan är det över 20 grader i perioder under såväl januari som februari.

Turkiet är också barnvänligt även om vädret kan vara lite ostadigt i slutet på oktober, början på november. Restresorna under denna tidsperiod brukar dock ha ett riktigt bra pris.

Obs, glöm heller inte bort att ta hänsyn till hur stark/den lokala valutan är för tillfället. Nuförtiden kan det svänga väldigt fort och det finns tusenlappar att tjäna på att välja resmål efter valuta.

Barn leker vid strandkanten

Egypten är ett lämpligt resmål eftersom värmen stannar kvar länge i landet, det är överlag billigt, och ofta är det inga problem att få tag i en restresa. Men med tanke på den instabila politiska situationen i området kan det vara på sin plats att kolla in UD:s hemsida först. Just i skrivande stund avråder faktiskt UD från att resa till flera länder, bland annat Egypten.

På UD kan man också läsa vilka Corona-restriktioner som gäller i olika länder vid ett givet tillfälle.

Kanarieöarna är en klassiker som alltid bjuder på All Inclusive arrangemang året runt. Det finns inga garantier för att vädret ska vara perfekt så sent in på hösten dock. Satsa på södra Gran Canaria, som till exempel Maspalomas!

För att få en garanterat solig semester bör man då lämna Europa (Brasilien, Indien, Thailand, etc). Men det är för långa flygresor för bara en veckas lov. Vi rekommenderar starkt Västindien som resmål för hela familjen. En stor favorit bland svenskar är Tobago.

Ett annat alternativ är att boka in familjen på något mysigt spa eller pensionat på den Baltiska kuten (mycket billiga och prisvärda resor!) eller Danmark. Man behöver ju inte alltid ha sol för att må gott på sitt lov!

Nu när det brittiska pundet dalat i samband med Brexit är återigen London ett mycket intressant alternativ för barnfamiljen. Få städer bjuder på så många spännande saker att se och göra! Läs tips för vad som finns att hitta på med barnen i London.

Läs fler tips på att resa med barn.