Kategorier
Tips

Julpynt, julsaker och andra juldekorationer på nätet

USA har det länge varit något av en nationalsport i att tävla i vem som har det mest överdådiga och spektakulära julpyntet i, och på sitt, hem. Det har även skett stor ökning av intresset för julpynt i Sverige de senaste åren. Men det handlar då inte bara om att pryda sitt hus med belysningsanordningar som får månen att skämmas…

Vi rekommenderar Babyshop för billigast och bäst julpynt.

Julpynt i form av en USB-julgranDet handlar främst om att inreda hemmet med fina och annorlunda julsaker. Det som kanske främst hållit tillbaka utvecklingen har varit att utbudet varit trist helt enkelt. Allt detta förändrades förstås när Internet kom in i bilden. Nu finns allt julpynt, juldekorationer och andra julsaker du kan tänka dig tillgängligt, (billigt dessutom) bara ett klick borta.

Vi ger er dock två tips på webbshoppar med lite annorlunda julsaker. I slutet av artikeln publicerar vi dessutom en bild på den första målningen som gav upphov till hur en västeuropeisk jul ska se ut, det vill säga en juldekoration med följande ingredienser: en dekorerad gran och julklappar under granen, etc. Färgglatt, mysigt och mycket ”juligt”.<

Julpynt på nätet

Det finns massor av butiker som kränger traditionella juldekorationer och andra julsaker. Allt från traditionella till moderna, udda och ganska coola julsaker till hemmet. Som till exempel julpynt som LED-ljusstjärnor, mini-julgranar, ett ”magiskt pulver” som ni kan kasta i den öppna elden (som då skiftar färger på ett spektakulärt sätt), USB-julstärnor och andra julsaker som sticker ut där hemma.

Var mer kan man hitta man ett brett utbud av julsaker, allt från solcellsladdade julslingor och värmeslingor till julgransbelysning. Har ni bra tips på var ni brukar köpa era julsaker på nätet? Skriv gärna en kommentar nedan.

Obs, läs våra tips om julpyssel i allmänhet. 

Om juldekorationer och dess historia

En målning av drottning Victorias juldekoration på 1840-taletAtt dekorera hemmet i juletider har vi gjort så länge vi firat julen i olika former, men den har inte alltid sett ut som vi tänker oss att en jul ska se ut idag. Den moderna julkulan i glas, som väl får sägas symbolisera våra tiders juldekorationer, tillverkades för första gången i Tyskland i mitten av 1800-talet. I Tyskland började man också pynta sina granar med glaskulor, strängar gjorda av popcorn samt olika typer av julgodis och kakor som var formade som stjärnor, hjärtan och blommor.

När drottning Victoria av England redan 1832 skrev (cirka tio år senare publicerades en bild som spreds via den tidens massmedier) om hur mycket hon gillade sin dekorerade julgran med ljus och andra dekorationer, med julklapparna placerade under granen, så spreds konceptet för att sprida äkta julstämning över i princip hela västvärlden. Det började dock inte skapas en massproduktion av juldekorationer förrän i slutet av 1800-talet. Detta skedde otippat nog i USA…

Visste du förresten att julgranen kan spåras tillbaka till Strasbourg (dåvarande Tyskland, nuvarande Frankrike) till 1500-talet? När man började dekorera den är okänt, men det tog flera hundra år innan konceptet med julgran överhuvudtaget spred sig över Strasbourgs gränser.

Kommentera