Kategorier
Resa med barn

Reseguide Oslo – tips på billiga hotell och sevärdheter som även barn uppskattar

AkershusOslo är en, i Sverige mycket, underskattad stad som vi borde besöka oftare. Oslo är visserligen dyrt, men det behöver inte bli så dyrt om man väljer rätt hotell, tar med sig lite basvaror och köper maten på billiga restauranger, etc. I denna reseguide tänkte vi gå igenom var du kan boka hotell i Oslo billigt, samt ge tips på bra sevärdheter och attraktioner som även barnen kan uppskatta. Dessutom ger vi lite allmänna råd och tips.

Att bo i Oslo – de billigaste hotellen

Vi brukar alltid boka via Hotels.com som har det bästa utbudet av hotell online. Dessutom har de prisgaranti på alla sina hotell. Vi rekommenderar att ni bor centralt, eller i fina Bygdöy som ligger lite utanför centrum (mer området nedan). Men var ni än väljer att bo så är kommunikationerna väldigt bra i Oslo.

Resguide Oslo – de bästa sevärdheterna

Oslo är en av världens mysigaste storstäder, (eller största småstäder?). Dessutom är man ”världens vinter-huvudstad” då det under vintern alltid finns nära tillgång till skidåkning, skridskoåkning, etc. Under vintern kan man dessutom uppleva världens förmodligen häftigaste kälkåkning från Voksenkollen. Sedan tar man tunnelbanan upp igen! Det vimlar av roliga kälkbackar i den norska huvudstaden. Fråga helt enkelt på turistinformationen vilken backe som är lämpligast beroende på var ni bor.

Oslos turistbyrå heter Trafikanten och den ligger vid tågstationen. På Trafikanten kan du få information, köpa respass, och andra paketerbjudanden för ditt besök i Oslo med barnen. Vi besöker alltid Trafikanten det första vi gör när vi anländer till staden (respass är ett måste för att hålla nere priserna).

Under sommaren är det främst nöjesparken Tusenfryd som lockar barnfamiljer.

Det norska skeppet FramBygdöy, som ligger lite utanför centrum, är känt för att vara Oslos rikemansområde. Men här finns också ett lugn, och så mycket lantlig grönska att det är svårt att tro att centrum i en av världens rikaste huvudstäder ligger mindre än en halvtimma bort. I Bygdöy finns det även flera sevärdheter som Vikingshipshuset (museum för vikingabåtar), Kon-Tiki-museet (där ni kan beskåda såväl Kon-Tiki som Raa II), det norska folkmuseet, sjöfartsmuseum, samt ett museum tillägnat båten Fram (Frammuseet) som blev världsberömt då det blev det första skeppet att nå Nordpolen 1911. Detta museum är mycket kul även för små barn. På Bygdöy hittar ni, utöver den vackra grönskan och fantastiska museer, även en fin badstrand!

Bygdöy

En omgjord SkrietOslos mest kända museum är annars Munch-museet där du bland annat kan beskåda ”Skriet”, en av världens dyraste tavlor. Detta museum är dock inte så värst uppskattat av vare sig de minsta eller största barnen… Munch-museet ligger för övrigt i området Töyen.

Ett museum som såväl barn som vuxna uppskattar väldigt mycket är ”Norsk Tryllemuseum”, det vill säga det norska trollerimuseet. Museet ligger på Munkedamsveien 65B, Aker Brygge, och har funnits i tio år. Här hittar ni även en butik med olika trolleri-prylar.

Andra saker som man måste se är det fina Operahuset, Aker Brygge med sitt fina läge vid vattnet som har bra shopping och mat, men samtidigt är det dyraste området i Oslo, (gillar ni skaldjur och fisk besök den världsberömda fiskerestaurangen Lofoten som är prisvärd i sin prisklass) och det kungliga slottet (det ligger så centralt att vägbeskrivningar är överflödiga).

Framförallt gillar vi att göra en utflykt till Akershus fästning (se bild i början av artikeln) som uppfördes som en medeltida kungaborg men som med tiden blivit en strategiskt viktig fästning för Oslo. På Akershus kan man bland annat se utställningar om Norges försvarshistoria, från medeltid till andra världskriget.

Mat dryck priser

  • Glöm inte att smaka på världens godaste choklad när du är i Norge! Den heter Firklöver och många värmlänningar pendlar ibland över till Norge bara för att inköpa denna fantasiska choklad. Dessutom är deras burkar med makrill i tomatsås överlägsen de svenska varianterna. Deras räkor är också mycket goda samt mycket billigare än hemma i Sverige.
  • Priser på elektronik och kläder, etc. är ungefär desamma som i Sverige, men blir ju förstås lite dyrare på grund av den höga kronan. Vi tycker heller inte att utbudet matchar till exempel Stockholm.
  • Att köpa mat och dryck i såväl butik som restaurang kan vara en deprimerande upplevelse för en svensk plånbok. De flesta av alla de tiotusentals svenskar som pendlar till Norge varje vecka för att jobba tar med sig svenska basvaror för att hålla nere priserna. Är du där på några dagars semester och vill spara lite pengar gör detsamma. När du äter ute välj korvkiosker, pitabröd med fyllning, etc. Pizza är oheligt dyrt. Men när man går på fina restauranger så kostar det som hemma, ibland riktigt prisvärt. Detta gäller i synnerhet då fisk och skaldjur som är Norges specialitet.

Att ta sig till Oslo

  • Tåg till Oslo från Stockholm har flera avgångar i veckan. Om inte tåget stannar i just din stad går det garanterat anslutningsbussar. Tåg till Oslo är ganska billigt. Bussar går det också regelbundet. Men tåg är att föredra då det går fortare.
  • Det går dessutom flyg regelbundet till såväl Gardemoen som Torp, men för de flesta känns det lite överkurs att flyga till Oslo.
  • Apropå överkurs, de flesta svenskar tycker att det är en ren plåga att köra i Oslos virriga vägnät. Dessutom finns det vägtullar lite här och var. Böterna för försyndelser i trafiken i Norge är dessutom skyhöga. Du kommer inte undan som svensk.
  • Bor du i södra Sverige är det lämpligaste sättet att ta sig till Oslo från färjan i Köpenhamn (denna färjeresa är dessutom mycket trevligare än de flesta finlandsfärjor i vårt tycke).
  • För mer turistinformation om kollektivtrafik, festivaler och andra events besök Visit Oslo (obs, på norska). Det är dock en alldeles ypperlig reseguide för den som är obekant med den norska huvudstaden.

Har du något bra tips på vad man ska se och göra i Oslo (gärna med barnen)? Skriv nedan och gör vår guide till staden ännu bättre.