Kategorier
Leksaker barn

Bra julklappar till barn – 2023 års bästa presenter till små killar och tjejer

Det är alltid kul att köpa julklappar till barn, och de flesta är tacksamma för det mesta de får som present. Men för dig som vill köpa en riktigt kul julklapp men känner att fantasin tryter har vi sammanställt en lista med de roligaste julklapparna för barn i olika åldrar julen 2023, självklart fungerar dessa julklappstips för såväl en liten tjej som kille. Visste du förresten att varje år skickar tusentals barn önskelistor på julklappar till jultomten i Tomteboda? Enligt Posten så är de mest populära klapparna på barnens lista TV-spel och Lego. Andra populära julklappar för barn är Pokemon, Star Wars  och radiostyrda bilar, båtar och flygplan. Lite äldre barn vill gärna få en mobiltelefon i julklapp.

För de allra minsta rekommenderas babyshop. Nuförtiden har de även ett brett utbud för äldre barn, ja, hela familjen.

Star Wars leksaker lär bli årets julklapp för barnen

Årets julklapp för barn kommer tveklöst att bli Star Wars-leksaker (mycket på grund av Mandalorians och de andra Star Wars-seriernas succé på Disney. Alla älskar ”Baby Yoda”). Ända sedan den första Stjärnornas Krig filmen kom 1977 har Actionfigurer som Luke Skywalker, Darth Vader, prinsessan Leia, Boba Fett och Han Solo (samt förstås hans rymdskepp Millenium Falcon) legat högt på barnens önskelista. I och med releasen av Star Wars Episod 7 för några jular sedan, så slogs alla rekord slås. Det kommer sedan dess regelbundet nya Star Wars titlar vilket spär på hysterin ytterligare. Lite billigare alternativ till Star Wars-prylar finns också på roligaprylar.se

Nya actionfigurer, leksaker och dockor som kommer bli populära i och med nya filmen är ” den nya Darth Vader”: Kylo Ren (och hans fräcka lasersvärd!), samt de nya hjältarna Finn och Rey. Men som sagt, Baby Yoda slår dem alla i omtyckthet.

Leksaker Star Wars Episod 7

I år är det också många reor online. Detta kan vara ett bra tillfälle att köpa julklappar som barn gillar, men som annars är lite för dyra. Exempelvis:

Lego och Duplo: Dessa klassiska leksaker är alltid populära bland barn som gillar att bygga och skapa med små plastbitar. Det finns Lego och Duplo för alla intressen och nivåer, från Disneyfigurer till rymdskepp. Lego och Duplo är roliga, pedagogiska och stimulerar barnens fantasi.
Sportprylar: Om barnen idrottar mycket finns det ofta ett behov av nya eller bättre utrustningar, kläder eller tillbehör. Det kan vara allt från fotbollar till skridskor, från hjälmar till träningskläder. Sportprylar är bra julklappar för barn som vill utvecklas inom sin sport eller bara ha kul med sina kompisar.
Märkeskläder: Många barn är medvetna om mode och trender, och vill ha kläder som passar deras stil och personlighet. Märkeskläder kan vara ett sätt att visa sin identitet och smak, samt känna sig fina och bekväma. Märkeskläder kan vara dyra, men det finns också många bra erbjudanden och reor att hitta på nätet just nu.

Den röda tråden för de tre ovanstående tipsen på klappar är att de för bort barnen från datorn, från plattan och mobilen!

Nya Playstation 5 och Xbox är populära under granen

Playstation 5 eller nya Xbox, spelkonsolernas nya maskiner som erbjuder bättre grafik i spelen än någonsin tidigare kommer att sälja mycket inför julen, men även de äldre varianterna kommer vara fortsatt populära. Särskilt nu när de sänkts i pris. Du kan köpa Playstation 4 eller Xbox One som billigast på Cdon ( de är dessutom väldigt bra att ha att göra med om man behöver skicka tillbaka saker). Inför förra julen släppte dessutom Playstation en ny slimmad version av PS4, samt en ny, kraftfullare Playstation Pro, som bland annat klarar av spel i 4K-upplösning.

Mindre barn bryr sig inte om att ha det senaste, så det kan vara värt att fundera på om en Playstation 4 eller äldre box kanske inte borde få ligga under granen i år!

Tips på bra julklappar 2023 för bebisar, små barn och tonåringar

 •  0-1  år: Ett bra och roligt tips till små bebisar upp till ett år är Fisher Price fina bebis-gå-vagn.
 • 1-2  år: En fin och rolig trehjuling är en klassiker bland julklappar för små barn. Vi gillar Smoby trehjuling.
 • 1-2 år: Mjuka nallar får alla barn mellan 1-2 år att jubla högt! Dessa är bäst på nallar i Sverige
 • 3-4 år: Brios järnvägar i trä har spritt glädje på julafton åt generationer med svenska barn.En fin dockvagn är ett mysigt alternativ.
 • 5-7 år: Några riktigt bra animerade filmer fungerar lika bra för pojkar som flickor, och som för mamma och pappa.
 • 8-11 år: Många barn i denna ålder är Star Wars-fantaster. Varför inte göra dem glada med ett mjukt paket i form av en supersöt Yoda-badrock! Finns att köpa här. En annan riktigt uppskattad present med Star Wars-tema är detta otroligt realistiska lasersvärd. Om han eller hon inte gillar Star Wars kanske ett fint dockskåp vore något?
 • 12-13 år: Vi rekommenderar roliga pedagogiska julklappar för barn i denna ålder! Ett annat bra julklappstips är att köpa någon av alla underbara klassiska barnbokstitlar som gjorts genom tiderna.
 • 13+ år Lite äldre barn gillar att spela sällskapsspel med både familj och vänner. Läs igenom denna artikel med tips på sällskapsspel som fungerar utmärkt att spela under julen (för alla åldrar). En radiostyrd helikopter, som är förvånansvärt billig, går också hem hos de äldre barnen (och pappa och farfar)!

Topp tio julklappar för barn julen 2023

I år är det en mer högteknologisk jul än någonsin, även för barnen. Den årliga topp-tio listan av Hamleys (engelsk butikskedja med leksaker tillika världens äldsta leksaksbutik, grundad så tidigt som 1760) ser ut som följer (obs, i år är de sena så vi kör med Amazons lista).

 1. Fisher Price Code-aPillar. Denna leksak följer trenden med programmerings-leksaker, och det är helt enkelt en ”kod-tusenfoting” vars rörelsemönster barnen kan programmera. Från 3 år.
 2. Snuggles ”My dream puppy”- en gammaldags mjukis hundvalp helt enkelt.
 3. Raw Patrol Air Patroller, en leksakshelikopter för de mindre barnen.
 4. LEGO Nexo riddare.
 5. Uppdaterade Furby dockor
 6. BB-8-fjärrkontroll till den populära leksaken från Star Wars.
 7. Barbie 3-våningars radhus.
 8. Nerfus, plastvapen med mjuka pilar.
 9. WowWee Chip the Robot Dog. Denna radiostyrda hund har redan vunnit flera utmärkelser.
 10. Tiny Treasures, mini docka spädbarn.

Mest populära leksakerna anses 2023 annars vara Monopol Stranger Things och Fortnite builder set samt Lego Overwatch.

Förra årets lista:

 1. Interkativ Tracy Island
 2. Elsa-docka från Frozen
 3. I-Que intelligent robot-leksak.
 4. Little live pets (en papegoja-leksak som liknar och beter sig som en riktig fågel)
 5. Once upon a Time, prinsessan Rose Peppa (gris-prinsessor i form av mjukisdjur)
 6. Kinetic Sand (en modern variant av Play Doh)
 7. 3D-maker (en slags 3D-printer för barn med gelé-figurer)
 8. My Friend Freddy (en mjuksibjörn som kan kopplas till en app…förstås).
 9. Shopkins Glassbils-kit.
 10. Leappad Platinum (nästa generationens surfplatta med fokus på lärande. Finns nog ingen svensk verion än).

Förr Förra årets lista Hamleys:

 1. Cayla Doll, som är en Wifi-uppkopplad docka som kostar strax under tusenlappen. Den är designad (finns ej på svenska så vitt vi vet) att hjälpa barn med läxorna, och kan svara på frågor om sin ålder, sitt namn etc. Den kan också samköras med Android-telefoner och iPhones för att svara på frågor som den hittar svaret på via nätet. Kan vara en bra engelskalärare för barnen!
 2. Davinci 3d Deluxe Styler är en variant av play-doh-lera som låter barnen göra sina figurer i lera, för utskrivning på en 3D-printer.
 3. Kiddizoom Smart Watch är ett billigare (runt 700 kronor) till Apples omtalade Apple Watch (kostar cirka 2500 och är inte lämplig för barn).
 4. Barbie Colour Change bag, är en lite Baebie-väska som genom ett knapptryck kan ändra färg (finns upp till 100 olika).
 5. Teksta T-Rex är en leksaks-dinosaurie byggd i samma anda som fjolårets julklapps-succé Teska – robothunden.
 6. Leapfrog TV.
 7. Transformers Stomp and Chomp robot är precis som namnet antyder en leksaksrobot tagen från den populära filmserien Transformers (som visserligen var en leksak långt innan den blev film).
 8. BoomCo Rapid Madness Blaster är ett leksaksgevär som dessutom har en måltavla (om det nu uppmuntrar barnen från att som vanligt sikta på fönstren låter vi vara osagt).
 9. Isdans-åkar figurerna Anna och Elsa from den populära animerade filmen Frozen finns nu att köpa som leksaker lagom till julen.
 10. Xeno-monsterleksak är ett interaktivt monster som kan säga 40 olika fraser, fisa och göra andra konstiga ljud. Det är oklart om den kommer till Sverige men den verkar kul!

Läs också: Tips på fina och miljövänliga träleksaker Har du tips på en bra julklapp för barn, flicka eller pojke? Skriv hemskt gärna en kommentar nedan.