Kategorier
Resa med barn

Bästa nya charter-resmålen 2024 – chartermål med eller utan barn

Flygplan

Svenskar kommer fortsätta att resa till alltmer exotiska destinationer och resebyråerna gör sitt bästa för att kunna erbjuda spännande nya alternativ inom såväl som utom Europa.

Vi vill också tipsa om Sembo. Kolla in alternativen i följande länk: Boka din semester på sembo.se

Faktum är att det inte är så populärt med charter längre, och de svenska charterbolagen blödde ekonomiskt redan innan pandemin då de flesta svenskar hellre bokar flyg och hotell (eller bostad) på egen hand online. De säger att det på sistone skett en viss trend i riktning tillbaka mot charter, men frågar du oss låter det som önsketänkande (bolagen försöker få det att framstå som att man är mer eller mindre rättslös om man inte flyger charter).

Innan pandemin fortsatte det dock att tillkomma resmål från mindre flygplatser, som Umeå. Därifrån kan man sedan några år tillbaka flyga till Bulgarien, och från Borlänge flygplats till Rhodos, etc. Relativt nytt är också att man via TUI började flyga till flera destinationer från Norrköping. Det rörde sig ex. om Kos på Grekland, Montenogro och Burgas i Bulgarien. Trenden med flyg från mindre flygplatser kommer starkt igen 2024.

Några av de största rese-arrangörernas koncept mot familjer 2024 är TUI Family Fun, Apollo All Inclusive och Ving Sun & Sand.

Nya chartermål från de senaste åren

Malaga är stekhett och flera flygbolag har utökat sina flygningar till Picassos stad.

Kroatien har kommit starkt i några år nu och det byggs flertalet nya hotell i orter som Split och Dubrovnik.

En annan ny Balkan-favorit är Slovenien, och då främst natursköna och miljövänliga Ljublana.

Karibien är ett område i världen som svenskarna upptäckt relativt sent. Men sent ska syndaren vakna som sagt. Nyligen släppte resebolagen statistik som visar att vi reser som aldrig förr till Västindien, och på grund av detta så fortsätter man att erbjuda nya destinationer. Redan från i fjol kunde kan man till exempel, med Ving eller Apollo, åka på charter till exotiska paradisresemål som St. Martin. Den mest populära destinationen är annars Tobago. Kuba kommer också mycket starkt, liksom Dominikanska Republiken. Olika typer av mer prisvärda, samt lite kortare, kryssningar till Västindien lanseras numera för varje säsong.  Läs mer om att resa till Karibien.

Greklands Karibien kallas Sivota, som utmärker sig med kristallklart vatten, lummiga öar och storslagna bergsvyer. Från och med förr förra sommaren kan man flyga dit med Apollo.

Aten är ett relativt nytt chartermål

En stor nygammal nyhet i Apollos (det var deras allra första chartermål) för bara några år sedan var Aten, som fortsätter växa i popularitet (även stadens riviera). Staden där den västerländska kulturen har sin vagga är en självklarhet att man måste besöka minst en gång i livet. Om du tröttnar på historia och kultur fort så finns det även möjligheter att bo på närliggande badorter som Vouliagmen eller Glyfada, och även öar som Spetses i närheten. Dessa är mycket spännande alternativ för dig som vill lite mer än att bara sola och bada under semestern. Andra grekiska pärlor från Apollo inkluderar Mykonos, Omos, Aghios Ioannis, Plati Gialos och Kalamata (som bland annat är berömt för sina svarta oliver och den världsberömda stranden Gialova Lagoon).

Apollo har Albanien i sin digra charter-katalog. Albanien är förbluffande vackert och mycket billigt. Prisindex ligger på närmare 50 procent.

Malaga och Costa del Sol är hett

En mycket stor nyhet bland mindre bolag som Solresor och Airtours är som sagt charterresor till Malaga, Costa del Sol. Området runt staden är stekhett internationellt och slog åren innan pandemin rekord med 10 miljoner turistövernattningar (Malaga var 2019 den fjärde mest besökta flygplatsen av svenska flyg) . Solkusten bjuder på det europeiska fastlandets bästa klimat, underbar matkultur, vacker natur och massor av sevärdheter. Nerja är den vackraste och mest uppskattade staden bland skandinaver. Men missa inte utflykter till städer som Granada, Sevilla, Cordoba och jetset-orten Marbella. Det bästa sättet att resa till Solkusten är dock inte med charter, utan att boka biljett med lågprisflyg (det går otaliga sådana till Malaga flygplats) och boka boende själv på plats. Faktum är att trenden att boka hus vid Medelhavet ökar med 50 procent. Läs mer om Costa del Sol i denna guide.

Ving introducerade för några vintrar sedan en 10 dagar lång charter till Thailand. Ett koncept som verkade falla i god jord hos svenskarna. Sommarens europeiska nyheter inkluderar portugisiska Algarve och grekiska Thassos och Santorini. Mykonos och Lesbos och spanska Ibiza var nyheterna i fjol som hänger kvar även i år.

TUI satsar hårt under sommaren i Kroatien, Baia di Conte som blir Italiens första Blue Village, Nissi Beach på Cypern och flera nya hotell på Mallorca.

 Chartern-nyheter från de senaste fem åren tillbaka

Året innan pandemin var ett mycket bra resår och det blir allt enklare för allt fler svenskar att kunna flyga från sin hemort. Till exempel började Norwegian flyga till Alicante från Umeå och Karlstad och Ving började med flyg till Kroatien från Norrköping. Jönköping, Växjö och Örebro utökade med flyg till Azorerna. Norrköping kör sedan i fjol direktcharter till populära Turkiet och från Luleå kan man numera flyga till Zakynthos, etc.

Detta med att resebolagen erbjuder flygningar även från mindre svenska flygplatser var en allt tydligare trend (även om denna trend naggades något i kanten under 2014 då Ryanair la ner flera flyglinjer från Sverige på grund av flygplansbrist. Sedan dess har man lagt ner, eller skärt ner, flera andra flyg runtom i Skandinavien)). Från och med sommaren 2013 började det till exempel gå flygningar till Turkiet från i princip varenda flygplats. Andra nykomlingar blev Kiruna, Jönköping, Kristianstad, Ronnby, Luleå, Skellefteå, Sundsvall, Östersund och Umeå.

  • Ving introducerade en ny destination till Mallorca, Valldemossa, som är en semesterby uppe i bergen. Dessutom började man köra charter till Kolymbia på Rhodos.
  • Apollo började köra charter till Santa Ponsa på Mallorca och Kroatien. Dessutom byggde de nya hotell på Mallorca och Rhodos.
  • TUI började anordna charter till Ibiza, Kos, Mallorca och härliga Sicilien (Marina de Ragusa) och Sardinien (Castelsardo samt Maddalenaöarna). Dessutom öppnade man bland annat ett nytt Blue Village på grekiska Samos och började anordna seglingsresor till Turkiet (i närheten av Alanya).

Charter är dock inte alltid det billigaste sättet att resa. Ofta lönar det sig, och så får man finare boende, att boka egen flygbiljett och fixa hus eller lägenhet separat. Det blir dock oftast lite omständligare för barnfamiljen som vill slippa tänka på att boendet är barnvänligt, etc.

TIPS: Vill du uppleva ett äventyr i Afrika med barnen? Kanske en safari? Eller bara en sightseeing-resa med strandsemester? Vi rekommenderar Tanzania.

Läs också: