Kategorier
Barnkläder

Höstskor och vinterstövlar åt barnen – tänk på detta

För det första, när du köper skor åt barnen – oavsett om det rör sig om vårskor, höstskor eller vinterstövlar så välj aldrig det billigaste alternativet. Växande barnfötter är känsliga och mår bra av trampa omkring i kvalitetsskor.

Guide för att köpa skor till barnen – vad ska man välja?

Guess höstskoFötter växer fort, och ditt barn har sannolikt inte samma storlek som under våren/sommaren när det blir dags att köpa höstskor. Skobutiker hjälper till med att få till ett bra mått på dina barns fötter. Om du däremot vill spara lite pengar så är du klok och köper kvalitetsskorna till ett billigare pris på nätet. Men, då behöver du förstås mäta ditt barns fötter först för att se till att du inte skickar efter fel storlek (obs, de allra flesta webb-butiker erbjuder gratis frakt om du behöver skicka tillbaka barnets skor om de visade sig vara för stora eller små).

Sveriges bästa utbud av skor för barn (och vuxna) online. –Även CDON är ett mycket bra alternativ.

Gör så här för att komma fram till rätt storlek:

Ställ barnet med ryggen mot väggen och honom eller hennes hälar mot golvlisten. Placera foten på ett papper (med papprets bakre kant mot väggen) och markera var tårna slutar med en penna (mät från häl till den längsta tån). Såväl längd som bredd är viktigt eftersom skostorlekar varierar ganska mycket beroende på tillverkare och typ av sko. Sportskor och promenadskor bör vara 1,5 centimeter längre än foten. Vinterskor får gärna lämna ännu mer utrymme för att lämna plats åt stora sockor.

Fötter som är 9-12 cm långa har skostorlek 17-18

  • 11-13 cm, skostorlek 19-21
  • 13-15 cm, skostorlek 22-24
  • 15-17 cm, skostorlek 25-27

Kvalitet är viktigt som sagt. Skinnskor låter alltid foten andas bättre än syntetiska material som Gore-tex. Dock är Gore-tex skor för barn ett bra alternativ under blöta höstdagar. Om du bestämmer dig för att köpa ett par fina skinnskor se till att vara noggrann med att smörja in dem ordentligt. 

När du köper gummistövlar ska du främst vara noggrann med att välja ett material som inte läcker gifter! Läs vår guide till gummistövlar åt barnen här. 

Vinterstövlar barn

Kuoma höstsko för barnBor du norrut eller har ett ovanligt fruset barn, satsa på ett par riktigt varma Kuoma, som tillverkas i Finland. Kuoma vinterskor är dessutom utrustade med ett rejält skaft så barnet på egen hand enklare kan få på och av skorna. Kamik är också rejäla vinterskor för svensk vinterkyla.

Ett tips för att få tag i rejäla vinterstövlar lite billigare åt barnen är att handla begagnade på annonssidor som Blocket eller Tradera.

I Testfaktas bäst i test för några år sedan så visade det sig att hälften av alla testade vinterkängor för barn inte var nog vattentäta. I testet underkändes till och med ett par dyra Goretex vinterkängor, detta var nog dock en tillfällighet då Goretex brukar vara väldigt vattentäta.

Just detta med att kängorna är vattentäta är den enskilt viktigaste faktorn eftersom aspekter som hur bra de ”andas” eller hur väl de håller värmen saknar betydelse om de läcker in vatten efter en kort tids användande.

De vinterstövlar som blev bäst i test var Lejon, Ecco och Viking Bluster.

Om höstjackor för barn. Om mössor för alla årstider.