Kategorier
Barnkläder

Barnmössa – tips på mössor åt barn


Barnmössor: Vad ska man tänka på när man väljer?

När vintern närmar sig är det dags att börja tänka på vinterkläder för barnen. En viktig del av vintergarderoben är en varm och skön mössa. Men vad ska man tänka på när man väljer mössa åt barnen?

En fodrad keps

Material

Det viktigaste att tänka på när man väljer mössa åt barn är materialet. Mössan bör vara tillverkad av ett material som värmer bra, men som också andas bra och inte blir för varmt när solen skiner. För såväl våren som hösten och vintern är ull ett bra val, eftersom det är ett naturligt material som håller värmen bra. Ull är också andningsbart, så att barnen inte blir svettiga.

Storlek

Mössan ska sitta bra på huvudet och inte vara för trång eller för lös. Den ska också täcka öronen ordentligt. Om mössan är för liten kan den glida av huvudet, och om den är för stor kan den inte värma ordentligt.

Form

Mössan bör ha en form som passar barnets huvud. Det finns mössor i många olika former, så det finns en mössa som passar alla. Vissa barn föredrar mössor med öronlappar, medan andra föredrar mössor utan.

När vintern närmar sig är det dags att börja tänka på vinterkläder för barnen. En viktig del av vintergarderoben är en varm och skön mössa. En varm mössa är viktig för att skydda barnens huvuden från kylan. Kalla öron kan leda till förkylningar och öroninfektioner.

När man väljer mössa åt barn är det viktigt att tänka på materialet, storleken och formen. Mössan bör vara tillverkad av ett material som värmer bra, men som också är andningsbart. Ull är ett bra val, eftersom det är ett naturligt material som håller värmen bra. Ull är också andningsbart, så att barnen inte blir svettiga.

Mössan ska sitta bra på huvudet och inte vara för trång eller för lös. Den ska också täcka öronen ordentligt. Om mössan är för liten kan den glida av huvudet, och om den är för stor kan den inte värma ordentligt.

Mössan bör ha en form som passar barnets huvud. Det finns mössor i många olika former, så det finns en mössa som passar alla. Vissa barn föredrar mössor med öronlappar, medan andra föredrar mössor utan.

Tips på hur man väljer barnmössa

 • Tänk på materialet. Mössan bör vara tillverkad av ett material som värmer bra, men som också är andningsbart. Ull är ett bra val.
 • Tänk på storleken. Mössan ska sitta bra på huvudet och inte vara för trång eller för lös. Den ska också täcka öronen ordentligt.
 • Tänk på formen. Mössan bör ha en form som passar barnets huvud. Det finns mössor i många olika former, så det finns en mössa som passar alla.
 • Tänk på att välja material som är så naturligt som möjligt, som håller länge och inte innehåller plaster. Bra för miljön, bra för barnet.

Mössor åt barnen för såväl vinter som höst och vår

 • Ullmössa med öronlappar. Detta är en klassisk barnmössa som är både varm och skön. Mössan har öronlappar som skyddar barnens öron från kylan. Vissa barn tycker dock inte om denna typ av mössa.
 • Fodrad keps. Om en fodrad keps passar barnets personlighet, kör på det!
 • Ullmössa utan öronlappar. Denna typ av mössa är ett bra val för barn som inte gillar öronlappar. Mössan är ändå varm och skön, eftersom den är tillverkad av ull. En klassisk ullmössa är ett bra val som andas och suger åt sig vätska. Vissa barn får dåck lite klåda av dem.
 • Stickad mössa. En stickad mössa i bomull är ett annat bra val för barn. Stickade mössor finns i många olika färger och mönster, så det finns en mössa som passar alla barn. Varför inte sticka en mössa själv som ett litet projekt under hösten? Här hittas lite gratis mönster för stickade mössor.

Här är några tips på hur man håller barnmössan ren:

 • Handtvätta mössan med milt tvättmedel (utan enzymer) så håller mössan längre.
 • Låt mössan torka plant. Häng den inte!
 • Undvik att torka mössan i torktumlaren. Det krymper den.
 • Häng den utomhus så den får ventileras.

Ullmössa – en varm och skön klassiker

Ullmössan är en tidlös klassiker som passar både barn och vuxna. Ull är ett naturligt material som håller värmen bra, samtidigt som det är andningsbart och absorberar fukt. Detta gör att ullmössan är ett bra val för vintern, när det är kallt och fuktigt ute.

Ullmössor finns i många olika utföranden, från enkla, enfärgade mössor till mössor med mönster och detaljer. Det finns även ullmössor med öronlappar, vilket är ett bra val för barn som är känsliga för kyla.

Stickad ullmössa – en personlig touch

En stickad ullmössa är ett bra val för barn som vill ha en personlig touch på sina kläder. Stickade mössor kan köpas i alla möjliga färger och mönster, och det finns många olika stickmönster att välja mellan.

Vårmössa

När våren kommer kan det fortfarande vara kallt på morgonen och kvällen. En ullmössa kan vara ett bra sätt att hålla värmen på barnens huvuden. Eftersom materialet andas bra blir den heller inte för varm när vårsolen tittar fram.

En ullmössa kan också användas som en extra skyddande lager under en keps eller hatt. Detta kan vara ett bra val för barn som är känsliga för solens strålar.

Slutsats

En ullmössa är ett bra val för barn året runt. Den är varm, skön och andningsbar, och den finns i många olika utföranden. Genom att välja en ullmössa kan du hjälpa ditt barn att hålla värmen och vara skyddat från kylan utan att den blir för varm. Ull är också bra för miljön.

Läs också:

Tips på vinterjacka barnen

Höstskor.

Regnkäder för barn.

Gummistövlar barn.

Höstjackor.