Kategorier
Barnfilmer

Julfilmer 2023 för såväl barn som vuxna – familjefilmer med jultema – DVD/Bluray och bio

En av de bästa stämningshöjarna under julen är att alla samlas i slutet av kvällen och tittar på en mysig film, kanske helst med jultema, men huvudsaken är att det är en film alla kan uppskatta, oavsett ålder. Vi har tittat närmare på vilka julfilmer som släpps inför julen 2021 på såväl DVD som på Bluray, och vilka filmer som går på bio under julledigheten.

Bästa nya julfilmerna 2023 och de senaste åren -bio, DVD och Bluray

A Christmas story: En familjekomedi som handlar om en pojke som önskar sig ett luftgevär i julklapp, men möter motstånd från alla håll. Filmen är en nyinspelning av den klassiska filmen från 1983 med samma namn. Filmen kommer att ha premiär på HBO Max i december 20231.
Tack för senast!: En romantisk komedi som handlar om två gamla vänner som återförenas efter många år och inser att de har känslor för varandra. Filmen är baserad på en bok av Denise Rudberg och har bland annat Alexandra Rapaport, Björn Kjellman och Sanna Sundqvist i rollerna. Filmen kommer att ha premiär på Viaplay i december 2023.
Spirited: En komedimusikal som handlar om en egoistisk musikstjärna som får besök av tre spöken på julafton. Filmen är en modern tolkning av Charles Dickens klassiska berättelse ”A Christmas Carol ”och har bland annat Will Ferrell, Ryan Reynolds och Octavia Spencer i rollerna. Filmen kommer att ha premiär på Apple TV+ i december 20233.

Senaste årens stora julfilmer nedan:

 • Lejonkungen i live action format kommer på Bluray under hösten. Vi tycker (även om den är lite sorglig) att den passar perfekt att titta på under julen.
 • Aladdin likaså
 • ”Super Mario Bros”:
 • Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton som gällde. Den finns nu digitalt och som stream.
 • Samt Husdjurens hemliga liv 2
 • och klassikern Frozen som släpps i en 4K-version
 • Trolls holiday special
 • Julkalender: Selmas saga
 • Shelby
 • Busiga Benny
 • Trolls Holidays
 • Familjen Jul i Tomte land

Läs våra tips på alla tiders bästa julfilmer. 

Här köper du billigast julfilmerna på nätet.

Bluray/DVD – julfilmer

Biofilmer som går under julen under 2023 i all ära men det finns så många äldre filmer att välja på om inte annat. 

De senaste årens biofilmer (som nu finns som streaming eller Bluray)

 • Star Wars: The Rise of Skywalker (för de äldre barnen)
 • Den nya filmen om Sune(saknar titel i skrivande stund)
 • Frost 2 (barnens stora favorit får en uppföljare)

Äldre artikel nedan (kanske hittar ni några tips där ni missat! Vi låter därför texten vara kvar)

Snobben The MovieDecember är en av de största månaderna på bio och ofta har man premiär på årets mest emotsedda svenska film under annandagen. I år är ingen undantag då såväl svenska barnfilmen Ett, tu, tre och Tsatsiki Farsan och olivkriget har premiär.

Vad det gäller amerikanska barnfilmer är utan tvekan Snobben den stora film-händelsen under julen. Den har premiär, med svenskt tal, på juldagen.

Den största filmen överlag, som blir årets familjefilm då den har en relativt låg åldersgräns på 13 år är förstås del 7 i Star Wars-sagan: Star Wars: The Force Awakens. Den har redan slagit alla rekord i förbokade biljetter i Sverige. Har ni möjlighet rekommenderar vi att ni besöker en biograf med 3D. Detta kommer bli en riktigt häftigt, modern upplevelse på den stora duken. För Star Wars-leksaker och andra prylar rekommenderar vi svenska Disney Store på nätet. 

Star Wars VII har åldersgräns på 13 år

Bra filmer för barn och familjen på DVD som släpps innan julafton

Minioner, Insidan ut (fantastisk film för alla åldrar av Pixar), Astrid Lindgren-boxen Kappsäck, Barbie och hennes systrar, Tjuvarnas jul och Trollkarlens dotter, Nicke Nyfiken 3, The Land Before Time och Winx säsong 3 på box.

Fler filmer som haft premiär (som ni kanske missat) de senaste åren som vi rekommenderar:

 • Croodarna är en helfestlig, animerad familjefilm som släpps 16 oktober. De tecknade, förhistoriska figurerna är perfekt för de som vill ha något mer kul att titta på efter Kalle och hans vänner.
 • Monsters Inc 2 Monsters Inc 2, Monsters University är perfekt som familjefilm!
 • Den tecknade barnfilmen Emil & Ida i Lönneberga (den bygger på Björn Bergs fina bokillustrationer) och den kanske största svenska filmsatsningen någonsin, Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (med bland annat Björn Gustavsson).

Tips på julpyssel för både barn och vuxna. 

Köp julpynt billigt på nätet.

Barnfilmer 2021.