Kategorier
Kul för barnen

Påsklov 2022 – tips på resor och aktiviteter samt lite fakta om påsken

Påsken är under det kristna kyrkoåret ansett att vara den viktigaste högtiden. För skolelever (och lärare) nuförtiden är dock påsklovet en uppskattad ledighet innan den hektiska tiden fram till skolavslutningen. Överlag har påsktider kommit att bli vår kanske mest populära långlediga helg under året, då man får äta lika mycket, och lika god, mat som under julen samtidigt som våren står vid dörren. Härliga tider helt enkelt!

Obs, skicka ett annorlunda påskägg eller annan påskpresent via Babyshop. Det kostar inte mycket och frakten är snabb, du bör dock beställa senast 5 dagar innan påsk. De har även påskpyssel och andra prylar som har med högtiden att göra. Har du tips på fler sidor med påskpyssel? Lämna gärna en kommentar till osss.

Påsklovet infaller, det är olika för olika län och städer, veckan efter eller innan påsken. I Stockholm brukar lovet förläggas innan påsken, medan man i till exempel Värmland alltid förlägger den veckan efter. När själva påsken infaller varierar också, men Påskdagen infaller alltid på en söndag och aldrig senare än 25 april, och aldrig tidigare än 22 mars.

När är påsklovet 2022? Påsken inleds med långfredagen den 5/4, vecka 15. Ta kontakt med skolan om du är osäker på om lovet förläggs innan eller eftereråt.

Påskägg och påskliljor

Resor under påsken 2022

Det hetaste resmålet för svenskar under påsken brukar vara en större europeisk stad dit våren anländer tidigare än Sverige. De mest bokade resorna under påsken i fjol gick till Barcelona, New York, Paris, Berlin och London. Kanarieöarna är alltid också populärt under detta skollov (temperaturen där är perfekt i mars/april) och många familjer brukar passa på att göra säsongens sista skidresa i påsktider. Läs våra favorit-destinationer för semestern med barnen.

Tänk på att det brukar vara väldigt dyrt att resa veckorna runt påsken eftersom det är en av de mest hektiska reseperioderna under hela året. För att pressa ner priserna, boka hotell och flyg separat och var ute i god tid. Vissa år, av olika anledningar som till exempel ekonomisk oro, mild vinter eller isländska vulkanutbrott, så har dock många avvaktat med att boka påskresa, vilket gör sista-minuten-resor till ett mycket billigt alternativ.

Tips på aktiviteter under lovet

  • Påsklovet kan vara lite knepigt eftersom vädret ofta är instabilt, men är det kallt nog är ju skidor eller skridskor en klassiker.
  • Många museer anordnar utställningar med påskteman. Förra året anordnade till exempel Göteborgs naturhistoriska museum en utställning av äggläggande djur. Naturhistoriska museet och Botaniska Trädgården i Stockholm brukar också anordna något lite extra under skollovsveckor.
  • De flesta städer har museum, musikskolor och andra institutioner som anordnar speciella aktiviteter för barn och ungdomar under lovet. Ta kontakt med kommunen och fråga dem om information.

Vad firar vi under påsken egentligen?

Undersökningar har visat att många svenskar inte har en aning om vad det egentligen är vi firar under påsken. Den kan delas in i tre delar:

  • Fastlagen som inträffar 49-47 dagar före påsken. Fastlagen firas med festligheter och avslutas med Fettisdagen. Traditionellt sett åt man mycket mat denna dag för att förbereda sig inför fastan. För hundra år sedan hade barnen Fettisdagslov!
  • Fastan inleder man 46 dagar innan påsken. I Sverige slutade dock de flesta med denna tradition i början av förra seklet.
  • Påskens stora dag är Påskdagen då Jesus sägs ha återuppstått. Tre dagar innan på Skärtorsdagen så höll Jesus en nattvard, och senare under natten blev han förråd av sin vän Judas, som angav honom till romarna. På Långfredagen sörjer man Jesus öde på korset. På Påskafton gravsättes Jesus samtidigt som hans lärjungar låste in sig, rädda för att också bli tagna av romarna. Men på påskdagen återuppstod Jesus som sagt, och firandet av detta fortsätter fram till Annandag Påsk.

Läs om sportlovet.