Kategorier
Barnkläder

Regnkläder barn – tips och test av billiga regnställ och regnoveraller etc.

Regnkläder från Outnorth

Regnkläder för barn, som regnoveraller, regnmössor och regnställ innehåller många gånger farliga material som PVC eller vinyl. Många anser att barn är känsligare för dessa ämnen som påverkar hormonerna. PVC till exempel är en termoplast som består av petroleum och en rad olika tillsatser. Vinyl känner man igen eftersom materialet är väldigt ”plastigt”, men titta på etiketterna för säkerhets skull. Undvik dessutom material som är teflonbehandlat! I ett test för bara några år sedan visade det sig dessutom, sjukt nog, att ett regnställ från ett billigt märke innehöll såväl bly som kadmium! I vår guide rekommenderar vi endast butiker och märken som är välkända och säkra.

Vilka material ska man välja till sina barns regnkläder då?

Det bästa är att man väljer miljövänliga regnkläder för barnen. Det finns många bra material att välja mellan, som inte är miljöfarliga. Till exempel rekommenderar vi att du väljer kläder gjorda av nylon eller polyester. Gummistövlar är för övrigt ett bättre alternativ än vinylstövlar. Ibland kan det dock vara svårt att avgöra om det rör sig om gummistövlar eller vinylstövlar. Titta på etiketten, eller fråga tillverkaren om det inte framgår.

Bästa butikerna online med regnkläder för barn

Regnoverall Star Wars

Ska du ha absolut bästa kvalitet vad det gäller regnkläder för barn rekommenderas CDON som har det mesta, i bra kvalitet. De har ett fint utbud för barn (det mesta av utbudet är 100 % nylon) som inkluderar allt från regnställ och gummistövlar till regnjackor och regnbyxor. Märken man ser i butiken är välkända tillverkare som Didriksons, Tretorn, Helly Hansen och Troll. Vi rekommenderar helt klart att man väljer kända märken och inte de billigaste importerade kläderna. Detta förfarande minskar risken att barnens regnset innehåller skadliga ämnen som DEHP eller tungmetaller.

Se även den eminenta butiken Babyshop.

En omfattande undersökning av Testfakta som publicerades nyligen visade dessutom att flera av de billigaste märkena (bland annat Coop och ICA) har problem med sömmarna och läcker.

Cdon har även ett fint sortiment av Regnset, regnbyxor, regnjackor och paraplyer för barn. De säljer för övrigt ett regnset av Didriksson som fick Råd och Röns utmärkelse ”bäst i test av regnställ för barn” nyligen. Webbutiken babyshop har också kvalitetsmärken som Didrikssons  (som även rekommenderades av tidigare nämnda Testfakta) i utbudet. Utbudet är väldigt brett, priserna bra, och frakten snabb.

Didrikssons regnställ

Test av regnkläder för barn 2024-2025

För ett par år sedan gjorde Testfakta ett stort test av regnställ och toppbetyg fick Kappahls regnställ. Det märke som vann totalt sett (man testade flera olika regnplagg) var dock Didriksson. Även Abeko och Lindex fick bra betyg (sämst fick Team Sportia).  Didriksson vann även Vi Föräldrars stora test av overaller förra året, och är helt enkelt marknadsledande 2020 även om de närmaste konkurrenterna förstås också tillverkar kläder i säkra och slitstarka material.

Test.se gjorde ett test förra året. Deras vinnare blev Didriksons Waterman Kids set.

Relativt nyligen gjorde SVT ett stort test av vattentåliga ytterkläder för barn. Man jämförde dessa plaggs slitstyrka, användarvänlighet och hur vattentåliga de är. Bland annat fick en förskola testa plaggen under en månads tid. 2 billigare (HM och Lindex) samt lite dyrare från Polarn o. Pyret samt Lindex.

Testet visade att Polarn o. Pyret hade de mest slittåliga ytterplaggen, men att Lindex tillverkar de mest vattentåliga ytterkläderna. Lindex vann även helhetsomdömet.

2021 bjuder för övrigt inte på några revolutionerande material. Satsa på välkända tillverkare så får du bra och hållbara kläder för pengarna åt barnet.

För att få ner kostnaderna handla på outlet, på rea eller online. Rea på regnkläder brukar det vara i butiker runtom i landet under sommarrean. Det brukar då kunna gå att fynda regnbyxor, regnoveraller och jackor samt regnstövlar och regnmössor, etc. Vi rekommenderar dock inte att köpa de allra billigaste produkterna i slutet på rean (riktiga kvalitetskläder försvinner fort) – de håller helt enkelt inte för ett barn som busar i vattenpölar.

Tips på vårjackor för barn. 

Höstjackor.

Butiker som har bra regnkläder

Lindex och KappAhl har som sagt ett bra sortiment överlag. Stadium, Team Sportia, ICA Maxi och Intersport har visserligen billiga regnkläder, men deras sortiment brukar få ganska ojämna betyg i olika ”bäst i test”. Det är en gammal sanning att billigast sällan är bäst – regnkläder är inget undantag. Ica Maxi kommer aldrig att bli bäst på regnoveraller eller regnställ. Satsa på kvalitetsmärken är vårt slutgiltiga råd.

Tips på vinterjacka åt barnen. Höstmössa.

Regnset från Lekmer